Ostroboki mają bardzo delikatne mięso dlatego należy
przyprawiać je delikatnie.
Masło, sól, pieprz i koper w zupełności wystarczą. Podkreślą delikatny smak mięsa ale go nie przytłoczą.
Składniki:
2 ostroboki, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 50 g masła, cytryna, sól i
pieprz.
Ryby skrobiemy (chyba, że kupiliśmy już oskrobane ), myjemy
w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Przygotowujemy ziołowe masło: pół pęczka posiekanego koperku mieszamy
ze zmiażdżonym czosnkiem i miękkim masłem. Rozsmarowujemy je na skórze ryb a
nadmiar wkładamy do środka. Resztę kopru dzielimy na pół i również wkładamy do środka ryb.
Ostroboki przekładamy do naczynia, obkładamy pokrojoną cytryną i
przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 45 minut. Dziesięć minut przed końcem
pieczenia zdejmujemy folie aby odsłonić ryby.