Ciastka nie są słodkie, słodyczy dodaje im dopiero cukrowa posypka.
Składniki:
25 dag masła śmietankowego, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 1
białko, 3 dag drożdży, 4 łyżki śmietany, aromat migdałowy, cukier kandyzowany
lub gruby kryształ, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, żółtka,
śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, wyrabiając. Zagniatamy gładkie
ciasto i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do
lodówki.
Schłodzone ciasto odcinamy po porcji, rozwałkowujemy i foremką szybko wycinamy ciastka. Maczamy z
jednej strony w roztrzepanym białku, potem w cukrze skropionym olejkiem
migdałowym lub w orzechach.
Pieczemy 20 minut w 180 C.