czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciastka domowe z cukrem


Ciastka nie są słodkie, słodyczy dodaje im dopiero cukrowa posypka.  

Składniki:

25 dag masła śmietankowego, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 białko, 3 dag drożdży, 4 łyżki śmietany, aromat migdałowy, cukier kandyzowany lub gruby kryształ, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, wyrabiając. Zagniatamy gładkie ciasto i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto odcinamy po porcji, rozwałkowujemy  i foremką szybko wycinamy ciastka. Maczamy z jednej strony w roztrzepanym białku, potem w cukrze skropionym olejkiem migdałowym lub w orzechach.

Pieczemy 20 minut w 180 C.




wtorek, 27 sierpnia 2013

Syrop z mięty truskawkowej

To niezbędna pozycja w każdym ziołowym ogródku! Ma szalenie intrygujący aromat. Liście mięty truskawkowej są drobniutkie, jasnozielone i wydzielają niezwykle ciekawy zapach będący połączeniem zapachu miętowego oraz zapachu truskawki. Aromat jest bardzo silny, wystarczy  roślinę trącić aby zaczęła pachnieć. Niestety nie przyrasta ona tak gwałtownie jak pozostałe gatunki mięt a to za sprawą swoich drobnych gabarytów ;-(.


Składniki:

100 g mięty truskawkowej, 25 dag cukru, 1 szklanka wody.


Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy listki mięty i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy, miętę odciskamy a syrop ponownie wlewamy do garnka. Zagotowujemy i przelewamy do buteleczek. Ustawiamy do góry dnem na kwadrans. 



Sok z czarnego bzu



Składniki:

1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, 30 dag cukru, 1 duża pomarańcza, 2 duże cytryny, cynamon, 2 goździki.

Opłukane owoce wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby je tylko przykryła. Zagotowujemy, a kiedy popękają i puszczą sok, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez gęste sito. Do soku dodajemy cukier, starte skórki, sok z cytrusów, szczyptę cynamonu, goździki i podgrzewamy, żeby cukier się rozpuścił. Sok przecedzamy i gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy 15 minut.