czwartek, 29 sierpnia 2013

Kluski mleczne

Bardzo delikatne, kremowe kluseczki dla smakoszy. Wprost rozpływają się w ustach. Dzieci je uwielbiają, szczególnie wersję bez dodatku zieleniny ;-).
Kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Można je posypać po wierzchu serem i zieleniną, a wtedy stanowią wysokowartościowe danie obiadowe.

Składniki:

1 szklanka mleka, ¼ kostki masła roślinnego, 3 pełne łyżki mąki, 3 jaja, sól, zielenina.

Zagotowujemy mleko z tłuszczem. Do wrzącego mleka wsypujemy mąkę i trzymamy naczynie na ogniu mieszając, aby całkowicie rozbić grudki. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Wbijamy do ciasta po jednym jaju, ucierając. Na końcu wsypujemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki lub kopru i mieszamy. Kładziemy  łyżką kluski do lekko osolonego wrzątku i gotujemy. Podajemy natychmiast po wyjęciu z wody, okraszone z dodatkiem surówki. Dla spóźnialskich przechowujemy ciasto surowe, ponieważ przetrzymywane ugotowane kluski są niesmaczne.


Fettuccine z papryką i suszonymi pomidorami



Składniki:

2 duże papryki (mogą być kolorowe: żółta i czerwona ), 3 łyżki oliwy, 2 drobno posiekane szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka chilli, ½ szklanki wywaru z warzyw, ½ szklanki posiekanych pomidorów, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, 2 łyżki oregano.

Piekarnik nagrzewamy do 230 C, wkładamy paprykę do żaroodpornego naczynia i pieczemy 30 minut. Odstawiamy a gdy przestygnie obieramy ze skórki i siekamy. Rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy szalotki i smażymy 5 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli oraz 2 łyżki wywaru. Gotujemy 5 minut i wrzucamy paprykę, pomidory i dusimy 10 minut (wlewając wywar, jeśli sos stanie się za gęsty ). Doprawiamy kaparami i octem, mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę.