wtorek, 10 września 2013

Pierożki z nadzieniem serowym


Nadzienie:

30 dag półtłustego twarogu, 10 dag sera litewskiego dziugas (może być parmezan), 5 dag sera pecorino romano, 1 duża cebula, ½ pęczka koperku, sól, pieprz.

Obraną i drobno siekaną cebulę przysmażamy na rumiano, przestudzoną mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia. Nadzienie dobrze doprawiamy, nie żałujmy pieprzu!
Ciasto:

50 dag mąki, 4 jaja, ½ łyżeczki soli.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wbijamy jaja i zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Na środku układamy nadzienie i dobrze sklejamy brzegi.  Gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Ponieważ ciasto zawiera jaja jest mała szansa, że pierożki rozgotujemy ;-).


Kurczak w pikantnym sosie


Składniki:

4 filety z piersi  kurczaka (ok. 70 dag), cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka świeżego tymianku, 2 łyżki bazylii, 250 ml bulionu z kurczaka, sól, pieprz, cytryna, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oliwy.
Filety nacieramy solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli dorzucamy czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz i wlewamy bulion. Przykrywamy i dusimy kilka minut.

Pokrojone na paski mięso rumienimy na oliwie i przekładamy do sosu. Dusimy jeszcze kilka minut. Rondel odkrywamy, wrzucamy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Łączymy mąkę z winem i jogurtem, wlewamy do sosu i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje .  



poniedziałek, 9 września 2013

Chleb z ziarnami


Uwielbiam ten chleb. Jest w nim wszystko co lubię: płatki, otręby i duuuuuużo ziaren. Przepis pochodzi z programu  „Smaki czasu z Karolem Okrasą” .

Składniki:

1 kg mąki pszennej, 3 szklanki otrąb pszennych, 20 dag słonecznika, 20 dag dyni, 20 dag siemienia lnianego, 3 łyżki płatków owsianych, 80 g drożdży, 125 ml tłustego mleka, 1 łyżka cukru, 3 łyżki majeranku, 1 łyżka pieprzu ziołowego, 2 łyżki masła, 1 łyżka soli, 4 ½ szklanki wody.
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 C, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy aby drożdże „ruszyły”. Przesianą mąkę łączymy z  otrębami, pestkami, płatkami owsianymi, majerankiem, pieprzem i solą. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto jest dość rzadkie.

Formę smarujemy masłem, wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy 90 minut w 200 C.