Składniki:
25 dag dyni, 1 łyżka masła, 2 cm imbiru, ½ łyżki wódki, 3
łyżki wody, szczypta soli, ½ łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, skórka z
pomarańczy, cytryny (limony), 2 łyżki
sezamu.
Do rozpuszczonego masła dodajemy dynię, połowę obranego i
pokrojonego w zapałkę imbiru, wódkę, 3 łyżki wody i szczyptę soli. Dusimy , pod
przykryciem, kilka minut a gdy zacznie mięknąć, przekładamy na talerz. Do
patelni wlewamy miód, sos sojowy, wrzucamy resztę imbiru i skórkę z cytrusów. Zagotowujemy
i trzymamy na ogniu pół minuty, aż sos
zgęstnieje. Wrzucamy dynię, dosypujemy sezamu i delikatnie mieszamy aby
składniki się połączyły. Ja podrzucam
patelnią, wtedy dynia się tak nie rozpada. Dla mnie bomba!
Przepis pochodzi ze strony magazynkuchenny.com