czwartek, 12 września 2013

Glazurowana dynia z miodem



Składniki:

25 dag dyni, 1 łyżka masła, 2 cm imbiru, ½ łyżki wódki, 3 łyżki wody, szczypta soli, ½ łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, skórka z pomarańczy, cytryny (limony), 2  łyżki sezamu.

Do rozpuszczonego masła dodajemy dynię, połowę obranego i pokrojonego w zapałkę imbiru, wódkę, 3 łyżki wody i szczyptę soli. Dusimy , pod przykryciem, kilka minut a gdy zacznie mięknąć, przekładamy na talerz. Do patelni wlewamy miód, sos sojowy, wrzucamy resztę imbiru i skórkę z cytrusów. Zagotowujemy i   trzymamy na ogniu pół minuty, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy dynię, dosypujemy sezamu i delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły. Ja  podrzucam patelnią, wtedy dynia się tak nie rozpada. Dla mnie bomba!

Przepis pochodzi ze strony magazynkuchenny.com


środa, 11 września 2013

Podpłomyk z ziemniakami i oregano



Nadzienie:

50 dag ziemniaków, puszka tuńczyka w sosie własnym, sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, oliwa extra-virgin.

Formę do pieczenia o wymiarach 25x38 cm smarujemy oliwą. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie prostokąta i przekładamy do formy. Odstawiamy na 30 minut aby podrosło. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Na cieście rozkładamy osączonego tuńczyka, przykrywamy go obranymi i pokrojonymi  w cienkie plastry ziemniakami ( układamy je pojedynczą warstwą). Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy oregano. Ziemniaki skrapiamy 4 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Podczas pieczenia możemy jeszcze skrapiać oliwą. Podajemy na gorąco.
Ciasto:

50 dag mąki pszennej, 200 ml wody, 1 łyżeczka cukru, 25 g drożdży, ¾ łyżeczki soli.

Z drożdży, cukru i połowy ciepłej  wody robimy  rozczyn i odstawiamy na 15 minut aby „ruszył”.  Wlewamy rozczyn do przesianej mąki, dolewamy resztę wody, solimy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Gdy jest ścisłe i nie przykleja się do dłoni, a pod powierzchnią znajdują się bąbelki kilkakrotnie uderzamy ciastem o stolnicę aby uruchomił się gluten.  Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny.


Ciasto wzbogaciłam nasionami czarnuszki bo bardzo ją lubimy (nadaje oryginalnego smaku) ale nie każdy za nią przepada;-).



Nalewka winogronowo-różana



Składniki:

1kg ciemnych winogron, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki, 50 dag cukru, 6 goździków, laska wanilii, 20 dag konfitury z płatków róży.
Opłukane i osączone winogrona rozgniatamy, przekładamy do słoja i dodajemy płatki róży utarte z cukrem. Owoce zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką, wrzucamy przyprawy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co pewien czas wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy a owoce zasypujemy cukrem i mieszamy żeby się cukier rozpuścił. Odstawiamy na 10-12 dni, co pewien czas wstrząsając słojem. Syrop zlewamy, dodajemy nalewkę, mieszamy razem oba płyny i przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną. Alkohol rozlewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące aby dojrzał.