piątek, 27 września 2013

Syrop z szałwi muszkatołowej



W szałwii muszkatołowej zakochałam się trzy lata temu. Kto ją zna, wie o czym mówię.  Jej zapach jest niesamowity. Ma bardzo dużo olejków i  szalenie intensywny aromat który długo unosi się w powietrzu. Wystarczy dotknąć rośliny, leciutko trącić łodyżkę aby zaczęła wydzielać  swój zniewalający zapach, zapach grejpfrutów z lekką domieszką aromatu szałwii. Kwiaty genialnie akcentują sałatki, nadają się do przetworów, herbatek i dań obiadowych. Spróbujcie bo naprawdę warto!

Składniki:

5 dag świeżych kwiatów szałwii muszkatołowej, 3 gałązki mięty pieprzowej, 250 ml wody, 25 dag cukru, 1 średnia pomarańcza, 1 limona.


Wodę zagotowujemy z cukrem, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie wrzucamy startą skórkę z połowy pomarańczy, kwiaty szałwii, miętę i skórkę z limony. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia syrop zlewamy, dodajemy sok z limony i sok z pomarańczy, ponownie zagotowujemy i przelewamy do buteleczek. Ustawiamy, na 15 minut do góry dnem.


czwartek, 26 września 2013

Dżem rabarbarowo-truskawkowy z płatkami róży



Składniki:

50 dag rabarbaru, 50 dag truskawek, 2 łyżki konfitury z płatków róży ucieranej z cukrem, żelfix 3:1.

Umyty rabarbar obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy opłukane truskawki, wsypujemy żelfix i wszystko razem zagotowujemy. Owoce zdejmujemy z ognia, miksujemy, wsypujemy cukier i dorzucamy płatki róży. Ponownie zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 2 minuty. Dżem przelewamy do słoiczków (do pełna ), ustawiamy na kwadrans do góry dnem i gotowe.
Jeśli lubicie dżemy bardziej słodkie, weźcie 50 dag cukru i żelfix 2:1.

Miodówka



Składniki:

500 ml miodu, 500 ml spirytusu, 500 ml soku z cytryny.


Z wymytych i sparzonych cytryn wyciskamy sok. Aby uzyskać pół litra soku potrzebujemy 1-1 ½  kg cytryn.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przelewamy do słoja , zamykamy i odstawiamy  w ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie możemy nalewkę przefiltrować, alkohol rozlewamy do butelek i gotową, schłodzoną podawajemy z miodowym ciastem.

Według przepisu Wojciecha Czernigowskiego z Pieniężna, właściciela gospodarstwa pasiecznego.