piątek, 4 października 2013

Grzybobranie

Moje wyprawy, na grzyby są wyprawami czysto fotograficznymi. Nie znam się na grzybach i nawet nie próbuję ich zbierać.Za to co roku robię zapas zdjęć, aby w zimowe wieczory, przy wieczornej kawie, przenosić się w zupełnie inny, tajemniczy świat. Grzyby mają w sobie coś magicznego, są bardzo fotogeniczne, delikatne, kruche i widowiskowe, jak baletnica na scenie.  Ciągle coś się przy nich dzieje, a to żuczek gramoli się po kapeluszu, a to muszka przysiądzie na chwilę, a to pajączek utka pajęczynę, no i ten mięciutki, puszysty mech w którym są zatopione. Kiedy tak na nie patrzę, przychodzi mi na myśl kraina baśni. A Wam?
 

czwartek, 3 października 2013

Baba dyniowa



Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku. com. Do przepisu dodałam mąkę ziemniaczaną, aby baba była delikatniejsza bo jakoś tak bardziej mi to pasuje. Strasznie mi się podoba, że staje się wtedy taka leciuteńka, puszysta i sprężysta. Pestek też daję więcej bo ja chyba jakaś pazerna jestem, no i lubię pesteczki.

Składniki:

2 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 25 g drożdży, ½ szklanki cukru, szczypta soli, 4 kopiaste łyżki gęstego puree z dyni, 1 szklanka mleka, 90 ml oliwy, ½ szklanki pestek z dyni. 

Z drożdży, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Obie mąki przesiewamy, dodajemy cukier, sól, zaczyn, puree oraz ciepłe mleko i wyrabiamy. Następnie wlewamy podgrzaną oliwę, wrzucamy pestki dyni i miesimy 15 minut. Jeśli ciasto jest za rzadkie  dodajemy 4-5 łyżek mąki. Przekładamy do formy i odstawiamy na 30 minut aby ciasto podrosło. Pieczemy 60 minut w 175 C.

środa, 2 października 2013

Sok z owoców aronii



Składniki:

Owoce aronii, woda, cytryna, cynamon, wanilia.

Owoce przebieramy, myjemy i wrzucamy  do emaliowanego garnka, zalewamy wodą w takiej ilości, aby pokryła owoce i podgrzewamy na małym ogniu ( ale nie gotujemy ). Kiedy zaczną pękać, zdejmujemy z ognia, miksujemy i przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Następnie do każdego litra soku dodajemy 25 dag cukru, skórkę otartą z cytryny, sok z 1 cytryny, szczyptę cynamonu i mały kawałek wanilii. Sok podgrzewamy, na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił, zagotowujemy, następnie przecedzamy i rozlewamy do buteleczek. Pasteryzujemy.