sobota, 16 listopada 2013

Maślane rogale



Świetny początek dnia. Rogale są puszyste, maślane w smaku i mają chrupiącą, aromatyczną skórkę. W naszej kuchni goszczą już od roku ale wcale nam się nie znudziły. Za każdym razem wprawiają nas w ten sam błogi nastrój. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki. com


Składniki:

58 dag mąki, 2 jaja, 1 szklanka mleka, 6 dag roztopionego masła, 2 dag drożdży,  1½ łyżki cukru, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki soli.

Dodatkowo:

5 dag roztopionego masła, 1 jajo, mak.


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na kwadrans aby drożdże „ ruszyły”. Do miski wbijamy jaja, wlewamy olej i pozostałe mleko, wsypujemy sól, cukier i wszystko razem miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże oraz przestygnięte masło. Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na 12 części, z każdego kawałka formujemy kulę, rozwałkowujemy, smarujemy masłem i zwijamy w rogala. Odstawiamy aby podrosły, następnie smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy makiem i pieczemy w 200 C około 20-25 minut.


piątek, 15 listopada 2013

Baba kisielowa


Pewnie każdy z Was ma ulubione przysmaki z czasów gdy był dzieckiem. To ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa, uwielbiałam jego smak. Zajadałam się jeszcze ciepłym, popijając zimnym mlekiem ( bo ciepłego nie znosiłam ). Dzieckiem już nie jestem, ale sentyment do ciasta kiślowego pozostał, tyle że mleko zastąpiłam kawą.


Składniki:

2 kiśle o dowolnym smaku ( ja wybrałam wiśniowe ), 3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka jogurtu, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja.


Jaja ubijamy mikserem na puszystą masę z 2 szklankami cukru. Nadal miksując wlewamy powoli jogurt i śmietanę, następnie porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na samym końcu dodajemy kisiel i miksujemy dokładnie aby barwnik się rozpuścił. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 – 50 minut w 175 C.