czwartek, 28 listopada 2013

Zapiekane pianki buraczane



Składniki:

20 dag obranych, ugotowanych czerwonych buraków, 40 ml słodkiej śmietanki   30 %, 2 jaja, ½ limonki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.


Buraczki kroimy na kawałki, dodajemy sól, pieprz, cukier i 3 łyżeczki soku z limonki. Całość miksujemy w blenderze. Jaja miksujemy ze śmietanką, nie przerywając miksowania dodajemy porcjami masę buraczaną. Żaroodporne filiżanki lub małe szklanki smarujemy masłem i wlewamy masę buraczaną do 2/3 naczynia. Filiżanki ustawiamy na blasze, a blachę napełniamy wodą do ½ wysokości filiżanek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 C. Mus ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy.



wtorek, 26 listopada 2013

Dynia z orzechami




Składniki:

50 dag obranej dyni, 1 szklanka orzechów włoskich, ½ szklanki zmielonego cukru trzcinowego, 2 łyżki płynnego miodu.

Dynię kroimy na duże kawałki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kawałki dyni z wody i studzimy. Orzechy mielimy w młynku lub dokładnie rozgniatamy i mieszamy ze zmielonym cukrem trzcinowym. Dynię drobno kroimy i ostrożnie mieszamy z orzechami i miodem. Podajemy schłodzoną.









poniedziałek, 25 listopada 2013

Cebulaki


 

Składniki:
2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 2 jaja, 1 żółtko, 3 łyżki masła, 4 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 4 cebule, 3 łyżki oleju, 1 łyżka suszonego tymianku, pieprz, sól.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20 minut, do wyrośnięcia. Łączymy rozczyn z pozostałą przesianą mąką, 2 jajami, solą i roztopionym masłem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na co najmniej 45 minut do wyrośnięcia. Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z tymiankiem na oleju ( ma się tylko zeszklić, nie rumienimy ), doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy kubkiem koła ( lub szerszym kieliszkiem do wina ) i nacinamy ciasto promieniście w trzech miejscach. Na środku każdego krążka układamy cebulowy farsz, ciasto zlepiamy nad farszem i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Można jeszcze wykrawać małe dekoracyjne formy z ciasta i przyklejać na wierzchu, tak jak zrobiłam to ja. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w 170 C.

 








sobota, 23 listopada 2013

Pieczeń wieprzowa z ziołami




Mięso przygotowywane tą metodą jest soczyste i bardzo przyjemne w smaku. Zioła nadają mu apetycznego ale, co ciekawe, nie agresywnego aromatu. Pieczeń można serwować na obiad jak i kłaść na kanapki.
Mężu uwielbia kanapki z tą pieczenią a sos wykorzystuje do smarowania chleba jako alternatywę ketchupu.


Składniki:

1 kg szynki wieprzowej lub karkówki, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 6 dag masła 
( można zastąpić olejem ), ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki mięty pieprzowej, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, Vegeta, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka jogurtu greckiego.


Umytą i osuszoną wieprzowinę obtaczamy w połowie ziół, obkładamy ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry i obsmażamy na maśle. Mięso przekładamy do garnka a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę z resztą czosnku i podsmażamy na szklisto. Cebulę przekładamy do garnka, dodajemy resztę ziół, utłuczone w moździerzu ziele angielskie, pieprz, sól i trochę Vegety do smaku. Mięso zalewamy taką ilością letniej wody aby prawie je przykryła i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Najczęściej pieczeń przygotowuję z 1 ½ - 2 kg mięsa i duszę 2 godziny.
Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na talerz, płyn redukujemy o połowę ( doprawiając 2 łyżkami koncentratu pomidorowego ) i miksujemy. Sos ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy i dodajemy 1 łyżkę jogurtu greckiego.