środa, 11 grudnia 2013

Masa kajmakowa



Składniki:

250 ml śmietany 30 %, 40 dag cukru, 125 g masła, 4 krople olejku cytrynowego, 2 łyżki soku z cytryny.



Śmietanę wlewamy do rondla, wsypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Masę gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej postawić rondel na płytce żeliwnej, która zapobiega przywieraniu potraw. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny, olejek, dodajemy masło i ucieramy aż masa przestygnie.
Zamiast soku z cytryny, można dodać 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.



niedziela, 8 grudnia 2013

Zupa z dyni Agnieszki Kręglickiej



Lekkostrawna zupa o genialnym smaku i kremowej konsystencji. Ponieważ robię ją bardzo często dodawałam do niej już prawie wszystko: ryż, grzanki, krakersy, kaszę gryczaną, posypywałam koperkiem, prażonym sezamem, prażonymi orzechami. Odkryłam, że połączenie kaszy gryczanej z kolendrą i dynią daje fajny smak. I ostatnio taka opcja króluje na moim stole najczęściej. Jeśli nie lubicie kolendry, użyjcie natki pietruszki.



Składniki:

½ kg obranej dyni, 2 większe ziemniaki, 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy curry, świeżo mielony pieprz, sól do smaku, listki kolendry.


W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Chwilę obsmażamy i wsypujemy czubatą łyżeczkę curry. Smażymy mieszając przez 5 minut a następnie zalewamy warzywa wywarem. Wsypujemy natkę pietruszki i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kolendrą ( świeżą lub mrożoną ) i groszkiem ptysiowym, krakersami, grzankami lub kaszą gryczaną.
 

sobota, 7 grudnia 2013

Ciastka paryżanki



Składniki:

35 dag mąki pszennej tortowej, 5 dag dowolnego kiślu ( użyłam truskawkowego ), 10 dag cukru pudru, 25 dag miękkiego masła, 16 g cukru waniliowego, cukier do obtoczenia.

Masło miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem przez 2 minuty. Nie przerywając ucierania dosypujemy kisiel w proszku a następnie mąkę. Kiedy wszystko się ładnie połączy z ciasta formujemy kilka ruloników, obtaczamy w cukrze i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin ( a najlepiej na całą noc ). Ruloniki kroimy na kawałki, układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w 180 C.