Składniki:
25 dag startego ugotowanego lub upieczonego buraka cukrowego,
4 jaja, 10 dag mąki pszennej tortowej, 30 dag mąki pszennej razowej
gruboziarnistej, 4 łyżki cukru, 15 dag orzechów laskowych, 5 łyżek miodu, 6
łyżek oleju, 1 ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kawałek świeżego imbiru ( 4
cm ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody.
Upieczonego lub ugotowanego buraka ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich aromat a po wystudzeniu siekamy. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy buraka, olej, obrany i starty imbir, kardamon i płynny miód. Pianę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy 2 łyżki cukru. Obie mąki łączymy, wsypujemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy. Masę jajeczną łączymy z pianą i mąką, dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy do formy keksowej, wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.