wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczeń z kminkiem



Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Soczyste pieczenie”.



Składniki:

Około 1½ kg wieprzowiny bez kości ( szynki, łopatki lub karkówki ), 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 czubata łyżeczka majeranku, 2 duże cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, 250 ml bulionu, 2 łyżki oleju, sól. 


Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, nacieramy solą, kminkiem i majerankiem.
Po natarciu przyprawami pieczeń zawijam w folię i chowam na noc do lodówki aby przeszła aromatami, natomiast pani Szymanderska mięso od razu obsmaża i piecze.
Przed obsmażeniem formujemy pieczeń wiążąc sznurkiem lub wkładając mięso w siatkę wędliniarską. Obsmażamy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przekładamy do rondla, posypujemy drobno posiekaną cebulą, polewamy bulionem, wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, przykrywamy i pieczemy ok. 100 minut w 165 C. Pokrojone na plastry mięso polewamy zmiksowanym sosem z pieczeni. Pieczeń świetnie smakuje z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą. 
Do zmiksowanego sosu z pieczeni dodaję sosu paprykowego i mam fajny paprykowy akcent.


poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciastka warszawskie



Składniki:
30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 1850 ), 20 dag mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 4–5 łyżek śmietany 18 %, 2 średnie jaja ( M ), 35 g drożdży, płatki róży w cukrze i dżem z czerwonych borówek .



Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, drożdże, cukier, 2 żółtka  i śmietanę. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i, z jednego placka wykrawamy pełne krążki, a z drugiego – krążki z dziurką. Na ciasteczka pełne nakładamy dżem, ciastka z dziurką zanurzamy w białku i układamy na warstwie dżemu.  Pieczemy 15 minut w 170 C.


sobota, 14 grudnia 2013

Keks z burakiem cukrowym i kardamonem



Składniki:
25 dag startego ugotowanego lub upieczonego buraka cukrowego, 4 jaja, 10 dag mąki pszennej tortowej, 30 dag mąki pszennej razowej gruboziarnistej, 4 łyżki cukru, 15 dag orzechów laskowych, 5 łyżek miodu, 6 łyżek oleju, 1 ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kawałek świeżego imbiru ( 4 cm ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody. 



Upieczonego lub ugotowanego buraka ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich aromat a po wystudzeniu siekamy. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy buraka, olej, obrany i starty imbir, kardamon i płynny miód. Pianę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy 2 łyżki cukru. Obie mąki łączymy, wsypujemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy. Masę jajeczną łączymy z pianą i mąką, dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy do formy keksowej, wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.