czwartek, 19 grudnia 2013

Lukrowa szkatułka

Ciasto jest kruche, lekko pikantne od imbiru i bardzo aromatyczne za sprawą dużej ilości przypraw. Po dłuższym leżeniu na powietrzu mięknie i nabiera wilgoci.



Składniki:

50 dag mąki tortowej, 30 dag cukru, 20 dag miodu wielokwiatowego, 12 dag zimnego masła, 1 jajo, 1 żółtko, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta soli, 30 g przyprawy do pierników.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru, 1 białko.


Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy masło i siekamy w drobną kostkę. Dodajemy miód, żółtko i całe jajo. Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Gotowe wkładamy do lodówki ( przynajmniej na 30 minut ) i schładzamy. Część ciasta rozwałkowujemy na cienki plaster na papierze do pieczenia i wycinamy 4 kwadraty 8x8 cm i 2 kwadraty 9x9 cm, posypując wcześniej ciasto mąką. Serduszkowe okienka wycinamy foremką do ciastek w mniejszych kwadratach. W każdy otwór  wsypujemy po 3 cukierki rozgniecione na miazgę. Każde okienko może być innego koloru. Z pozostałego ciasta wykrawamy małymi foremkami gwiazdki, serduszka czy np. choinki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 160 C ) i pieczemy 10-13 minut. Odstawiamy na 60 minut aby wystygły.
Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier ( możemy zmiksować mikserem na wolnych obrotach), przekładamy do dozownika i sklejamy nim ścianki szkatułki. Odstawiamy do wyschnięcia. Dekorujemy szkatułkę oraz wszystkie pozostałe pierniczki.






wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczeń z kminkiem



Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Soczyste pieczenie”.



Składniki:

Około 1½ kg wieprzowiny bez kości ( szynki, łopatki lub karkówki ), 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 czubata łyżeczka majeranku, 2 duże cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, 250 ml bulionu, 2 łyżki oleju, sól. 


Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, nacieramy solą, kminkiem i majerankiem.
Po natarciu przyprawami pieczeń zawijam w folię i chowam na noc do lodówki aby przeszła aromatami, natomiast pani Szymanderska mięso od razu obsmaża i piecze.
Przed obsmażeniem formujemy pieczeń wiążąc sznurkiem lub wkładając mięso w siatkę wędliniarską. Obsmażamy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przekładamy do rondla, posypujemy drobno posiekaną cebulą, polewamy bulionem, wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, przykrywamy i pieczemy ok. 100 minut w 165 C. Pokrojone na plastry mięso polewamy zmiksowanym sosem z pieczeni. Pieczeń świetnie smakuje z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą. 
Do zmiksowanego sosu z pieczeni dodaję sosu paprykowego i mam fajny paprykowy akcent.


poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciastka warszawskie



Składniki:
30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 1850 ), 20 dag mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 4–5 łyżek śmietany 18 %, 2 średnie jaja ( M ), 35 g drożdży, płatki róży w cukrze i dżem z czerwonych borówek .



Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Masło siekamy z mąką, dodajemy szczyptę soli, drożdże, cukier, 2 żółtka  i śmietanę. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i, z jednego placka wykrawamy pełne krążki, a z drugiego – krążki z dziurką. Na ciasteczka pełne nakładamy dżem, ciastka z dziurką zanurzamy w białku i układamy na warstwie dżemu.  Pieczemy 15 minut w 170 C.