poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jaśminówka



Kwiaty jaśminu zbieramy tylko przy dobrej pogodzie, wczesnym rankiem, po obeschnięciu rosy ( kwiaty muszą być suche ).
Ta nalewka to trunek naprawdę ekskluzywny i stylowy ale i mocny. Świetnie budzi nasze zmysły i dodaje energii. Niestety jest dość czasochłonna ze względu na czas jaki musimy poświęcić na oberwanie wszystkich płatków. Do nalewki używamy wyłącznie płatków jaśminu, żółte pręciki wyrzucamy. Alkoholowe wyciągi z jaśminowca hamują rozwój wielu bakterii ( Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Staphylococcus ureus czy Pseudomonas aeruginosa ). Kwiaty jaśminowca wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwzakrzepowe, obniżają cholesterol oraz ciśnienie krwi a także chronią wątrobę.



Składniki:
1 l spirytusu 70%, ½ l przegotowanej  zimnej wody, ½ słoja płatków z kwiatów jaśminu ( 25 dag ), 20 dag miodu koniczynowego ( ew. akacjowego lub wielokwiatowego ), 2 łyżki soku z cytryny.



Kwiaty jaśminu przekładamy do wyparzonego, szklanego słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie, często w tym czasie potrząsając słojem. Po 21 dniach maceracji płyn odcedzamy a płatki dokładnie wyciskamy. Zagotowujemy wodę  z miodem, odszumowujemy ( zbieramy pianę ) i odstawiamy do wystudzenia. Chłodny syrop łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, następnie łączymy z jaśminowym nalewem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni aby się przegryzło. Po tym czasie alkohol przefiltrowujemy do butelek, zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące aby nalewka dojrzała. Po roku leżakowania smakiem przypomina dobrej jakości wermut o pięknym aromacie, jaki zawdzięcza dodatkowi miodu. Nalewka spisuje się fantastycznie jako dodatek do deserów.





sobota, 7 czerwca 2014

Rogaliki z powidłami i marcepanem




Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 3 jaja ( M ), 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 płaskie łyżki cukru, 32 g cukru z prawdziwą wanilią, 4 dag świeżych drożdży, szczypta soli, 1 roztrzepane jajo do smarowania.
Nadzienie:
powidła śliwkowe, marcepan.



Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła i szybki siekamy. Wlewamy drożdże, wsypujemy cukier, szczyptę soli, jogurt i wbijamy jaja. Zagniatamy gładkie i lśniące ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki ( możemy zagnieść ciasto wieczorem i pozostawić ciasto całą noc w lodówce ). Po wyjęciu z lodówki, ciasto kroimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy dość cienko ( podsypując mąką ) i dzielimy na trójkąty. Każdy trójkąt  smarujemy powidłami a na środku umieszczamy małą kulkę marcepanu. Rogaliki zwijamy, układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku na złoto ( 15-20 minut ).