Schłodzony, pięknie wydobywa aromat mięty.
Jeśli chcemy syropem polewać desery wystarczy dłużej go pogotować, tak, aby płyn odpowiednio się zredukował i zagęścił.
Składniki:
1 szklanka kwiatów szałwii muszkatołowej ( dość mocno napakowanych ),
40 listków mięty, 1
szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 laska cynamonu, 1 cytryna.
Z cukru i wody przygotowujemy syrop ( gotujemy od momentu
zawrzenia 2 minuty ), zmniejszamy ogień i wrzucamy listki mięty, szałwię i cynamon.
Trzymamy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ( nie może się gotować ! ) 5
minut. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny ( w temperaturze pokojowej
). Następnie wyławiamy cynamon, płyn przecedzamy, zioła odciskamy i syrop ponownie
wlewamy do rondla. Laskę cynamonu ponownie wkładamy do rondla z syropem,
dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy, na małym ogniu,
15 minut i gorący rozlewamy do buteleczek. Buteleczki zamykamy i ustawiamy na kwadrans do góry dnem, aby się odpowietrzyły. Chowamy "pod kocyk " i pasteryzujemy na sucho czyli trzymamy do ostygnięcia pod przykryciem.