czwartek, 7 sierpnia 2014

Syrop szałwiowo-miętowo-cynamonowy

Syrop rozsiewa piękny aromat muszkatu i cynamonu.
Schłodzony, pięknie wydobywa aromat mięty.
Jeśli chcemy syropem  polewać desery wystarczy dłużej go pogotować, tak, aby płyn odpowiednio się zredukował i zagęścił. 


Składniki:

1 szklanka kwiatów szałwii muszkatołowej ( dość mocno napakowanych ), 
40 listków mięty, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 laska cynamonu, 1 cytryna.


Z cukru i wody przygotowujemy syrop ( gotujemy od momentu zawrzenia 2 minuty ), zmniejszamy ogień i wrzucamy listki mięty, szałwię i cynamon. Trzymamy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ( nie może się gotować ! ) 5 minut. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny ( w temperaturze pokojowej ). Następnie wyławiamy cynamon, płyn przecedzamy, zioła odciskamy i syrop ponownie wlewamy do rondla. Laskę cynamonu ponownie wkładamy do rondla z syropem, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy, na małym ogniu, 15 minut i gorący rozlewamy do buteleczek. Buteleczki zamykamy i ustawiamy na kwadrans do góry dnem, aby się odpowietrzyły. Chowamy "pod kocyk " i pasteryzujemy na sucho czyli trzymamy do ostygnięcia pod przykryciem.



wtorek, 5 sierpnia 2014

Baba bazyliowa

Jako, że sezon na bazylię w pełni można zaszaleć i upiec coś niecodziennego, np. bazyliowe ciasto. Ciasto jest bardzo puszyste, piaskowe i mało słodkie dlatego można poszaleć z lukrem. Może być bardzo oryginalną bazą do tortów lub ciast nadziewanych. Zmieszałam kilka rodzajów bazylii: do blendera wpadła bazylia waniliowa, tajska i cynamonowa.


Składniki:
Duży pęczek świeżej bazylii, 5 jaj ( rozmiar M ), 16 dag mąki pszennej tortowej, 14 dag drobnego cukru, 200 ml oliwy z oliwek ( lub oleju ), szczypta soli, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny.



Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą, jasną masę z 10 dag cukru. Listki bazylii wrzucamy do oliwy i miksujemy blenderem. Jeśli użyjemy oleju ( np. słonecznikowego ), ciasto będzie miało delikatniejszy smak. Zieloną masę powoli wlewamy do żółtek, cały czas mieszając masę mikserem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową i dodajemy do masy. Teraz zostało tylko ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie dodać  do niej 
40 g cukru, jeszcze chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści i delikatnie wmieszać pianę w ciasto. Ciasto przelewamy do wybranej przez siebie, natłuszczonej formy: tortownicy, keksówki czy formy na babkę i wstawiamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika do 175 C.
Po wystygnięciu lukrujemy ulubionym przez siebie lukrem.







poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pieczony łosoś

Przyprawy nie dominują nad mięsem, smak ryby jest lekki i delikatny.
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Środkowej i Wschodniej Europy".



Składniki:
łosoś/ pstrąg, makrela ( ok. 1,75 kg ), 1/2-1 łyżeczka kminku, 10 dag sklarowanego masła, 3 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo zmielony biały pieprz, gałązki natki pietruszki, cząstki cytryny.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Oprawioną, wymytą i osuszoną rybę kroimy wzdłuż na pół i układamy skórą do dołu na natłuszczonej blasze. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy masłem, przyprawiamy i posypujemy kminkiem. Układamy natkę pietruszki i cząstki cytryny. Pieczemy luźno przykrytą folią aluminiową przez 25 minut. Podajemy na gorąco lub zimno.




czwartek, 31 lipca 2014

Sos miętowy



Sos podajemy schłodzony, wtedy smak mięty jest jeszcze bardziej wyeksponowany.  Świetny na kanapki, do mięsa i sera.



Składniki:

1 kg winnych jabłek, 18 dag świeżych liści mięty, 50 dag cebuli, 35 dag twardych mięsistych pomidorów ( obranych ), 10 dag rodzynek, 1 łyżeczka ostrej musztardy, ½ szklanki cukru, ½ szklanki octu winnego, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.



Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i miętę drobno siekamy zaś pomidory kroimy na ćwiartki. Wszystko to przekładamy do dużego rondla i rozprażamy. Dodajemy musztardę, rodzynki, ocet, sól oraz pieprz i gotujemy ( pod przykryciem ), na małym ogniu 40 minut. Od czasu do czasu sos mieszamy aby się nie przypalił. Następnie sos przecieramy przez sito, dodajemy cukier i ponownie stawiamy na ogniu ( już bez przykrycia ), tym razem na 20 minut ( stale mieszając ). Masę rozlewamy do słoików, słoiki zamykamy i ustawiamy na kwadrans do góry dnem, aby się odpowietrzyły. Pasteryzujemy na sucho, czyli wkładamy pod kocyk i trzymamy do całkowitego wystygnięcia słoiczków.