Postanowiłam zamknąć bazylię w słoikach i ukraść coś z tego
cudownego aromatu na zimowe wieczory. Chciałam, żeby bazylii było dużo i żeby stanowiła
podstawę, a nie dodatek do dżemu. Zapach miał być silny i zdecydowany.
Dżem jest zielony, gęsty i winny, o mocnym aromacie bazylii z nutą wanilii i cynamonu. Dżem posiada najbogatszy smak jeśli użyjemy mieszanki różnych gatunków bazylii. U mnie połowę stanowiła bazylia waniliowa, a drugą połowę tajska i cynamonowa. Zapachy fantastycznie się przenikają i tworzą niebywale aromatyczne zestawienie. Jeśli używamy klasycznej bazylii czyli bazylii pospolitej dobrze jest dodać szczyptę cynamonu i miąższ laski wanilii. Bardzo podnosi to walory dżemu. To propozycja dla bazyliowych "maniaków".
Dżem jest zielony, gęsty i winny, o mocnym aromacie bazylii z nutą wanilii i cynamonu. Dżem posiada najbogatszy smak jeśli użyjemy mieszanki różnych gatunków bazylii. U mnie połowę stanowiła bazylia waniliowa, a drugą połowę tajska i cynamonowa. Zapachy fantastycznie się przenikają i tworzą niebywale aromatyczne zestawienie. Jeśli używamy klasycznej bazylii czyli bazylii pospolitej dobrze jest dodać szczyptę cynamonu i miąższ laski wanilii. Bardzo podnosi to walory dżemu. To propozycja dla bazyliowych "maniaków".
Składniki:
2 duże garście listków bazylii, 2 średnie gruszki, 1 ½ soczystej
cytryny, 1 dojrzała nektarynka, 1 szklanka cukru, 1 żelfix 3:1.
Listki bazylii wrzucamy do blendera i miksujemy z cukrem i
sokiem z cytryny, z gruszek wycinamy gniazda nasienne ( nie obieramy ) a z
nektaryny zdejmujemy skórkę i pozbawiamy ją pestki. Owoce kroimy na kawałki i
wrzucamy do blendera. Miksujemy z bazylią a następnie masę przelewamy do rondla
i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, na średnim ogniu, 3 minuty i odstawiamy do
przestudzenia. Nie należy trzymać dłużej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury, bazylia traci aromat. Dżem ponownie miksujemy i mieszamy z żelfixem. Rondel ustawiamy
na palniku i podgrzewamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy
jeszcze 3 minuty. Masę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy ( na 15
minut ) do góry dnem.
Z porcji wychodzi około 400 ml dżemu.