środa, 3 września 2014

Śliwowica noworoczna


Najlepsze są węgierki zbierane na przełomie września i października, kiedy marszczą się przy ogonku i pękają. Wtedy owoce są najbardziej dojrzałe, aromatyczne i zawierają najwięcej cukru, a co za tym idzie śliwowica też wychodzi wyborna.


Składniki:
1 kg dojrzałych węgierek, 10 dag suszonych śliwek ( bez pestek ), 2 l wódki 45% ( sporządzonej ze spirytusu ), ½ kg cukru, 1 szklanka spirytusu 96%.



Do szklanego słoja wkładamy umyte i osuszone śliwki. Spirytus mieszamy z 1 l wódki i zalewamy owoce. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w bardzo ciepłym miejscu ( np. kuchni ). Na początku grudnia bierzemy suszone śliwki, wrzucamy do drugiego słoja i zalewamy pozostałym 1 l wódki. Słój szczelnie zamykamy i również stawiamy w ciepłym miejscu. Po Świętach Bożego Narodzenia ( czyli w okolicach 27-28 grudnia ) obie nalewki zlewamy a suszone śliwki mocno odciskamy. Oba nastawy mieszamy ze sobą i zlewamy do dużego słoja. Świeże śliwki zasypujemy cukrem, słój zamykamy i stawiamy w ciepłym miejscu. Pamiętamy aby słojem często wstrząsać. Cukier w miarę rozpuszczania będzie wyciągał ze śliwek alkohol. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, syrop zlewamy i dokładnie mieszamy z nalewką. Alkohol filtrujemy prosto do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. I w ten sposób mamy przygotowaną pierwszą nalewkę noworoczną.



piątek, 29 sierpnia 2014

Sok malinowy dla dorosłych

Świetny sok nie tylko ze względu na swoje walory zdrowotne, ale także zapachowo-smakowe.
Przepis na którym się oparłam dotyczył galaretki jeżynowej, ale tak mi się spodobał, że postanowiłam sprawdzić jak będzie smakował w połączeniu z malinami i to w formie soku. Zamiast białego wina, użyłam wina z owoców dzikiej róży. 
Pamiętajmy,że do przygotowania soku wybieramy tylko owoce świeże, dojrzałe, jędrne i zbierane w czasie suchej pogody. Nie przetwarzamy owoców podpleśniałych, zaparzonych czy uszkodzonych ponieważ mogą nam zepsuć całą partię soku. 


 Składniki:
1,5 kg dojrzałych malin, 1 szklanka przegotowanej wody, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, ćwierć łyżeczki skórki cytrynowej, 30-40 dag cukru. 


Maliny wsypujemy do rondla, dodajemy przyprawy i skórkę cytrynową. Owoce zalewamy winem, wodą i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut ( od czasu do czasu mieszając ). Zdejmujemy z ognia i po lekkim przestudzeniu przecedzamy przez gęste sito lub lnianą ściereczkę. Sok dosładzamy do smaku, zagotowujemy i rozlewamy do buteleczek. Jeśli mamy ciepłą piwnicę sok pasteryzujemy 20 minut w 80-90 C ( butelki 500 ml ).
Maliny możemy przetrzeć przez sito i zrobić z nich dżem.


Składniki:
przetarte maliny, 1 szklanka cukru, żelfix 3:1.

Malinowy mus przekładamy do rondla, dodajemy cukier i żelfix. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie mus doprowadzamy do wrzenia i, mieszając, gotujemy ( na średnim ogniu ) 3 minuty. Maliny przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ), aby słoiczki się odpowietrzyły.

środa, 27 sierpnia 2014

Dżem z bazylii



Postanowiłam zamknąć bazylię w słoikach i ukraść coś z tego cudownego aromatu na zimowe wieczory. Chciałam, żeby bazylii było dużo i żeby stanowiła podstawę, a nie dodatek do dżemu. Zapach miał być silny i zdecydowany.
Dżem jest zielony, gęsty i winny, o mocnym aromacie bazylii z nutą wanilii i cynamonu. Dżem posiada najbogatszy smak jeśli użyjemy mieszanki różnych gatunków bazylii. U mnie połowę stanowiła bazylia waniliowa, a drugą połowę tajska i cynamonowa. Zapachy fantastycznie się przenikają i tworzą niebywale aromatyczne zestawienie. Jeśli używamy klasycznej bazylii czyli bazylii pospolitej dobrze jest dodać szczyptę cynamonu i miąższ laski wanilii. Bardzo podnosi to walory dżemu. To propozycja dla bazyliowych "maniaków".


Składniki:

2 duże garście listków bazylii, 2 średnie gruszki, 1 ½ soczystej cytryny, 1 dojrzała nektarynka, 1 szklanka cukru, 1 żelfix 3:1.



Listki bazylii wrzucamy do blendera i miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny, z gruszek wycinamy gniazda nasienne ( nie obieramy ) a z nektaryny zdejmujemy skórkę i pozbawiamy ją pestki. Owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy z bazylią a następnie masę przelewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, na średnim ogniu, 3 minuty i odstawiamy do przestudzenia. Nie należy trzymać dłużej, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury, bazylia traci aromat. Dżem ponownie miksujemy i mieszamy z żelfixem. Rondel ustawiamy na palniku i podgrzewamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy jeszcze 3 minuty. Masę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy ( na 15 minut ) do góry dnem.
Z porcji wychodzi około 400 ml dżemu.