sobota, 20 września 2014

Gin



Na zdjęciach prezentuję gin bez dodatków ( bez toniku, kostek lodu ), tak aby można było zobaczyć jaki ma kolor.
Nalewka wydziela niezwykle przyjemną woń jałowca. Gin ma 4 miesiące.



Składniki:

15-20 suszonych ziarenek jałowca, ½ łyżeczki cukru, ½ l wódki 40 %.



Owoce jałowca lekko rozgniatamy ( np. trzonkiem noża ), wsypujemy do szklanego słoja, zalewamy wódką i dodajemy cukier. Lekko mieszamy, słój zamykamy i stawiamy w ciepłe miejsce ( temperatura pokojowa, np. kuchnia ) na 10-14 dni. Co trzeci dzień lekko potrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach nastaw przecedzamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy na 3-4 miesiące w ciemne chłodne miejsce aby dojrzał, chociaż niektórzy piją go już po miesiącu… ;-). Zwolennicy filtracji, mogą gin poddać klarowaniu.


Podajemy z tonikiem, plastrami cytryny i kostkami lodu.






czwartek, 18 września 2014

Zimowa sałatka kwaszona



Przepis pochodzi z wycinków z gazet ( niestety nie pamiętam dokładnego źródła ), zmniejszyłam tylko ilość soli, ponieważ w przepisie źródłowym jest jej aż 6 łyżek a dla mnie to zdecydowanie za dużo. Sałatka króluje u nas już 5 sezon. Właściwie od niej zaczęła się moja przygoda z kwaszonymi sałatkami na zimę. Kolorowa, chrupiąca, pełna witamin. Serdecznie polecam!




Składniki:

1 kg ogórków gruntowych, ½ kg marchewki, 1/2 kg czerwonej papryki, ½ kg cebuli ( można zastąpić część cebuli porem ), 2 łyżki miodu naturalnego wielokwiatowego, 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 4 ząbki czosnku, 5 rozdrobnionych ziaren pieprzu, 1 listek laurowy ( rozkruszony ).



Marchew, cebulę oraz paprykę oczyszczamy i szatkujemy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy miód, sól, utłuczony pieprz, rozdrobniony estragon i listek laurowy oraz obrany i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do kamiennego garnka lub szklanego słoja. Warzywa ubijamy, przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-5 dni ( w zależności o jaki stopień ukwaszenia nam chodzi ). Sałatkę rozkładamy do słoików, zalewamy wytworzonym sokiem, słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 min w 80 C.