Na zdjęciach prezentuję gin bez dodatków ( bez toniku, kostek lodu ), tak aby
można było zobaczyć jaki ma kolor.
Nalewka wydziela niezwykle przyjemną woń jałowca. Gin ma 4 miesiące.
Nalewka wydziela niezwykle przyjemną woń jałowca. Gin ma 4 miesiące.
Składniki:
15-20 suszonych ziarenek jałowca, ½ łyżeczki cukru, ½ l
wódki 40 %.
Owoce jałowca lekko rozgniatamy ( np. trzonkiem noża ), wsypujemy do szklanego słoja, zalewamy wódką i dodajemy cukier. Lekko mieszamy, słój zamykamy i stawiamy w ciepłe miejsce ( temperatura pokojowa, np. kuchnia ) na 10-14 dni. Co trzeci dzień lekko potrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach nastaw przecedzamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy na 3-4 miesiące w ciemne chłodne miejsce aby dojrzał, chociaż niektórzy piją go już po miesiącu… ;-). Zwolennicy filtracji, mogą gin poddać klarowaniu.
Podajemy
z tonikiem, plastrami cytryny i kostkami lodu.