sobota, 26 października 2013

Nalewka śliwkowa z wanilią



Składniki:

1 kg śliwek węgierek, 2 łyżki rodzynek, 10 dag suszonych śliwek ( bez pestek ), 1 duża laska wanilii, 50 dag cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki, 3 pestki ze śliwek, 1 cytryna.




Umyte i osuszone śliwki węgierki rozcinamy na pół i pozbawiamy pestek, 3 pestki zachowujemy. Rodzynki i suszone śliwki płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do słoja wrzucamy węgierki, 3 pestki, rodzynki i suszone śliwki, całość zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie ( co jakiś czas potrząsamy słojem ). Po tym czasie płyn zlewamy a owoce zalewamy wódką, dodajemy rozciętą laskę wanilii i sok z cytryny, odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Ponownie zlewamy płyn z owoców, obydwa płyny mieszamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.  



piątek, 25 października 2013

Waniliowy likier z korzeniami

Świetna propozycja na jesienne chłody. Mocny aromat wanilii, przełamany zapachem cynamonu. Likier jest delikatny, bardzo aromatyczny i już samym zapachem rozładowuje stres ;-). Genialny do kawy i deserów.


Składniki:

10 lasek wanilii, 2 laski cynamonu, 7 goździków, 1 l spirytusu, 750 ml wody, 1 kg cukru.



Spirytus mieszamy z 500 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Do słoja wrzucamy rozkrojoną wanilię, laski cynamonu oraz goździki, zalewamy spirytusem z wodą, zamykamy i stawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 1 miesiąc, co jakiś czas potrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy, przefiltrowujemy i zaprawiamy syropem przygotowanym z 250 ml wody i 1 kg cukru (najpierw syrop studzimy ). Mieszamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy aby likier się przegryzł.




środa, 23 października 2013

Kiełbaski z soczewicy



Składniki:

25 dag mąki z soczewicy, 1 l wody ( lub wywaru jarzynowego ), 2 jaja, bułka, szczypta soli, duża szczypta pieprzu, cebula, ząbek czosnku, suszona natka pietruszki, majeranek, bułka tarta.



Mąkę z soczewicy możemy zrobić sami mieląc ziarna soczewicy w młynku. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Mąkę gotujemy w litrze wody lub wywaru, studzimy, wbijamy jaja, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, sól, pieprz, czosnek, drobniutko posiekaną cebulę, trochę majeranku, natkę pietruszki i tyle tartej bułki, by masa była gęsta. Formujemy małe kiełbaski długości 8 cm i grubości 3 cm, obtaczamy je w mące lub bułce tartej i pieczemy na rumiano.