wtorek, 26 listopada 2013

Dynia z orzechami




Składniki:

50 dag obranej dyni, 1 szklanka orzechów włoskich, ½ szklanki zmielonego cukru trzcinowego, 2 łyżki płynnego miodu.

Dynię kroimy na duże kawałki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kawałki dyni z wody i studzimy. Orzechy mielimy w młynku lub dokładnie rozgniatamy i mieszamy ze zmielonym cukrem trzcinowym. Dynię drobno kroimy i ostrożnie mieszamy z orzechami i miodem. Podajemy schłodzoną.









poniedziałek, 25 listopada 2013

Cebulaki


 

Składniki:
2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 2 jaja, 1 żółtko, 3 łyżki masła, 4 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 4 cebule, 3 łyżki oleju, 1 łyżka suszonego tymianku, pieprz, sól.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20 minut, do wyrośnięcia. Łączymy rozczyn z pozostałą przesianą mąką, 2 jajami, solą i roztopionym masłem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na co najmniej 45 minut do wyrośnięcia. Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z tymiankiem na oleju ( ma się tylko zeszklić, nie rumienimy ), doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy kubkiem koła ( lub szerszym kieliszkiem do wina ) i nacinamy ciasto promieniście w trzech miejscach. Na środku każdego krążka układamy cebulowy farsz, ciasto zlepiamy nad farszem i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Można jeszcze wykrawać małe dekoracyjne formy z ciasta i przyklejać na wierzchu, tak jak zrobiłam to ja. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w 170 C.

 








sobota, 23 listopada 2013

Pieczeń wieprzowa z ziołami




Mięso przygotowywane tą metodą jest soczyste i bardzo przyjemne w smaku. Zioła nadają mu apetycznego ale, co ciekawe, nie agresywnego aromatu. Pieczeń można serwować na obiad jak i kłaść na kanapki.
Mężu uwielbia kanapki z tą pieczenią a sos wykorzystuje do smarowania chleba jako alternatywę ketchupu.


Składniki:

1 kg szynki wieprzowej lub karkówki, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 6 dag masła 
( można zastąpić olejem ), ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki mięty pieprzowej, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, Vegeta, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka jogurtu greckiego.


Umytą i osuszoną wieprzowinę obtaczamy w połowie ziół, obkładamy ząbkiem czosnku pokrojonym w plastry i obsmażamy na maśle. Mięso przekładamy do garnka a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę z resztą czosnku i podsmażamy na szklisto. Cebulę przekładamy do garnka, dodajemy resztę ziół, utłuczone w moździerzu ziele angielskie, pieprz, sól i trochę Vegety do smaku. Mięso zalewamy taką ilością letniej wody aby prawie je przykryła i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Najczęściej pieczeń przygotowuję z 1 ½ - 2 kg mięsa i duszę 2 godziny.
Kiedy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na talerz, płyn redukujemy o połowę ( doprawiając 2 łyżkami koncentratu pomidorowego ) i miksujemy. Sos ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy i dodajemy 1 łyżkę jogurtu greckiego.  


piątek, 22 listopada 2013

Gruszki po chińsku



Składniki:

2 duże gruszki, 2 łyżki grubo posiekanych migdałów, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka konfitury z płatków róży, sok z cytryny, 1 łyżka soku malinowego, ¼ szklanki białego wina.


Opłukane rodzynki siekamy, mieszamy z posiekanymi migdałami, miodem, imbirem i płatkami róży. Gruszki wydrążamy od dołu, usuwamy gniazda nasienne, obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy farszem. Owoce wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy winem wymieszanym z sokiem malinowym i wkładamy na 10 - 15 minut do gorącego piekarnika ( 175 C ). Długość pieczenia zależy od dojrzałości gruszek. Jeśli będziemy używać gruszek twardych, wydłużamy czas pieczenia.