Kwiaty zbieramy na przełomie wiosny i lata. Najlepiej zrywać je z rana, ponieważ wtedy kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Atutem płatków róż jest ich niezwykle intensywny, piękny zapach. Jeśli zdecydujemy się na różę stulistną, dostaniemy świeży, różany zapach, zaś decydując się na różę damasceńską otrzymamy głęboki, słodko-miodowy, różany aromat.
środa, 25 czerwca 2014
Sok z płatków róży
Kwiaty zbieramy na przełomie wiosny i lata. Najlepiej zrywać je z rana, ponieważ wtedy kwiaty są najbardziej bogate w aromatyczne związki lotne. Atutem płatków róż jest ich niezwykle intensywny, piękny zapach. Jeśli zdecydujemy się na różę stulistną, dostaniemy świeży, różany zapach, zaś decydując się na różę damasceńską otrzymamy głęboki, słodko-miodowy, różany aromat.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Jaśminówka
Kwiaty jaśminu zbieramy tylko przy
dobrej pogodzie, wczesnym rankiem, po obeschnięciu rosy ( kwiaty muszą być
suche ).
Ta nalewka to trunek naprawdę ekskluzywny i stylowy ale i mocny. Świetnie
budzi nasze zmysły i dodaje energii. Niestety jest dość czasochłonna ze względu na
czas jaki musimy poświęcić na oberwanie wszystkich płatków. Do nalewki używamy
wyłącznie płatków jaśminu, żółte pręciki wyrzucamy. Alkoholowe wyciągi z
jaśminowca hamują rozwój wielu bakterii ( Enterococcus faecalis, Escherichia
coli, Staphylococcus ureus czy Pseudomonas aeruginosa ). Kwiaty jaśminowca
wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwzakrzepowe, obniżają
cholesterol oraz ciśnienie krwi a także chronią wątrobę.
Składniki:
1 l spirytusu 70%, ½ l przegotowanej zimnej wody, ½ słoja płatków z kwiatów jaśminu
( 25 dag ), 20 dag miodu koniczynowego ( ew. akacjowego lub wielokwiatowego ),
2 łyżki soku z cytryny.
Kwiaty jaśminu przekładamy do
wyparzonego, szklanego słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i
odstawiamy na 3 tygodnie, często w tym czasie potrząsając słojem. Po 21 dniach
maceracji płyn odcedzamy a płatki dokładnie wyciskamy. Zagotowujemy wodę z miodem, odszumowujemy ( zbieramy pianę ) i
odstawiamy do wystudzenia. Chłodny syrop łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z
cytryny, następnie łączymy z jaśminowym nalewem. Wszystko dokładnie mieszamy i
odstawiamy na 2-3 dni aby się przegryzło. Po tym czasie alkohol
przefiltrowujemy do butelek, zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na
3 miesiące aby nalewka dojrzała. Po roku leżakowania smakiem przypomina dobrej
jakości wermut o pięknym aromacie, jaki zawdzięcza dodatkowi miodu. Nalewka spisuje się
fantastycznie jako dodatek do deserów.
Subskrybuj:
Posty (Atom)