niedziela, 11 sierpnia 2013

Nalewka różana


To moja druga wersja różanej nalewki. Taka mała wariacja z wykorzystaniem płatków róży ucieranej z cukrem. Interesowało mnie jak alkohol wpłynie na kolor i aromat róży z konfitury. Nalewka ze świeżych płatków długo dojrzewa i dopiero po pewnym czasie zaczyna pachnieć różami. Zbyt szybko otworzona rozczarowuje nijakością. Dojrzała jest ciemna i pięknie pachnie, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Nalewka z płatków róży ucieranej z cukrem jest jaśniejsza (kolor wpada w róż) i bardzo szybko nadaje się do spożycia. Otwierasz butelkę a tam eksplozja różanego aromatu. Warto eksperymentować;-)
 

Składniki: 
500g konfitury z płatków róży w cukrze, 1 l spirytusu, 1 l wody, 4 cytryny.
 

Potrzebne jest około 500 ml konfitury z róży ( około 1,5 słoika po dżemie, słoik ma 300 ml ). Wrzucamy różę do słoja, zalewamy spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą i dokładnie mieszamy wyparzoną łyżką. Słój zakręcamy, przykrywamy pergaminem lub ściereczką i odstawiamy na miesiąc. Co jakiś czas potrząsamy słojem. Po miesiącu nastaw odcedzamy, dodajemy sok z dokładnie wyszorowanych i sparzonych 4 cytryn ( pestki usuwamy ponieważ nadają goryczy ) i dokładnie mieszamy. Ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na kolejny miesiąc. Po tym czasie przefiltrowujemy ( niekoniecznie ), przelewamy do butelek i gotowe!
 

Smorodinówka


Smorodinówka to fantastyczne wspomnienie „porzeczkowego szaleństwa”. Nalewka zamyka całe bogactwo smaku i aromatu tego owocu. Ma piękny, ciemny, nasycony kolor  i przyjemny smak. Nie jest za słodka więc cukier nie przytłacza smaku a tylko go podkreśla. Warto czekać  aż dojrzeje bo zdecydowanie jest tego warta:-)


Składniki:
1 kg czarnej porzeczki, 1 l wódki, 250ml spirytusu, 1 szklanka cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 4 goździki.




Czarną porzeczkę oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Owoce osączamy na sicie i osuszone wrzucamy do gąsiorka. Porzeczkę zasypujemy   1 szklanką cukru, gąsiorek dobrze zamykamy i pozostawiamy w słonecznym miejscu na  okres 1 miesiąca. Po tym czasie wytworzony sok odlewamy i wstawiamy do lodówki aby nie sfermentował a owoce zalewamy  1 l 45% wódki zmieszanej ze szklanką spirytusu. Gąsiorek dobrze zamykamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Kiedy minie wyznaczony termin nalewkę zlewamy, dodajemy sok porzeczkowy który przechowywaliśmy  w lodówce, doprawiamy  cynamonem i goździkami. Dobrze wszystko mieszamy. Ponownie przelewamy do gąsiorka i pozostawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy, filtrując przez bibułkę filtracyjną i rozlewamy do butelek . Tym razem odstawiamy  na 2 miesiące aby nalewka dojrzała.