środa, 4 września 2013

Babeczki z malinami



Elu, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!  Ze względu na dzielącą nas odległość przesyłam Ci wirtualną, urodzinową  babeczkę;-)



Ciasto:

2 szklanki mąki, 25 dag masła, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany.

Masa:

2 galaretki agrestowe, 1 szklanka kremówki, 25 dag malin.



Masło siekamy ze śmietaną i przesianą mąką. Wsypujemy oba cukry i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i, zawinięte w folii, schładzamy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy foremką babeczki. Wylepione ciastem foremki nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 C.

Każdą z galaretek rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy zaczną gęstnieć miksujemy z ubitą śmietaną.
 Wystudzone babeczki nadziewamy masą, dekorując świeżymi malinami.


wtorek, 3 września 2013

Budyniowe ciasteczka

Ciasteczka są kruche, delikatne i przepięknie pachną. Są słodkie, nie wymagają więc lukrowania. Uwielbiam je do kawy, tak cudownie chrupią. Moja chrześnica pochłania je w przeciągu kwadransa. Nie wiem jak tyle ciastek mieści się w tak małym brzuszku?!



Składniki:

22 dag mąki, 1 budyń bez cukru ( waniliowy lub śmietankowy ),12 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mleka.


Mąkę i budyń przesiewamy na stolnicę, siekamy z zimnym masłem, dodajemy cukier, żółtka i mleko. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ciasto schładzamy przynajmniej 30 minut ( najlepiej całą noc ), rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. 
Pieczemy około 12 minut w 180 C. 
Najlepiej rozwałkowywać ciasto dość cienko ponieważ ciasteczka są twarde ( coś jak herbatniki ) i w takiej postaci są najsmaczniejsze jak i najwygodniejsze w jedzeniu.