poniedziałek, 9 września 2013

Krówki



Składniki:

250 ml śmietany kremówki, 50 dag cukru, 10 dag masła, ½ proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 80 minut. Pamiętajmy aby masę często mieszać. Dodajemy proszek do pieczenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Rondel zestawiamy z ognia, wrzucamy masło i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do formy i po chwili kroimy nożem. Odstawiamy aby krówki zastygły.


niedziela, 8 września 2013

Ciastka drożdżowe


Składniki:

1 szklanka jaj, 1 szklanka śmietanki, mąka, 50 g drożdży, 1 ½ szklanki stopionego masła, 15 dag cukru, laska wanilii.

Do drożdży dodajemy trochę mleka i łyżeczkę cukru, robimy rozczyn. Do miski wsypujemy przesianą  mąkę (ok. 75 dag), wlewamy szklankę jaj, śmietankę i drożdże. Wyrabiamy i odstawiamy, by ciasto podrosło. Następnie wlewamy roztopione masło, dosypujemy tyle mąki , by ciasto dało się wałkować, wsypujemy cukier, miąższ wyskrobany z laski wanilii i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wykrawamy ciastka szklanką i wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 15 minut w 175 C.

Lukier:

12 dag cukru pudru, kieliszek malibu.

Cukier ucieramy z alkoholem. Jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy cukru, a jeżeli za gęsty dolewamy malibu.


Schab w sosie rozmarynowym




Składniki:

60 dag schabu, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 2 dymki ze szczypiorkiem, ½ szklanki mocnego bulionu wołowego, ½ szklanki czerwonego wina, sól, pieprz.

Mięso kroimy na kotlety, lekko rozbijamy i posypujemy pieprzem i solą. Oliwę rozgrzewamy na patelni, kotlety kroimy na duże kawałki i obsmażamy z obu stron. Rumiane mięso przekładamy do rondla. Na patelnię gdzie smażyło się mięso dodajemy masło, dymkę i rozmaryn. Chwilę smażymy a następnie wlewamy bulion i dusimy kilka minut, aż sos odparuje do połowy objętości. Wlewamy wino, czekamy aż sos się zagotuje i doprawiamy solą i pieprzem. Gęstym sosem zalewamy mięso i krótko dusimy. Podajemy z ryżem lub makaronem.