piątek, 13 września 2013

Nalewka na kukułkach




Składniki:

50 dag cukierków kukułek, 500 ml wódki, puszka słodzonego skondensowanego mleka.


Zmiażdżone cukierki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy alkoholem, mieszamy i słój zakręcamy. Co jakiś czas potrząsamy naczyniem aby cukierki szybciej się rozpuszczały. Kiedy kukułki całkowicie się rozpuszczą, wlewamy mleko i starannie miksujemy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. 
 P.S.
Nalewkę przechowywałam w temperaturze pokojowej. Bez problemu wytrzymała 18 miesięcy, nie tracąc smaku ani zapachu. Nie zmieniła się także konsystencja nalewki. 


Syrop melisowo-miętowy


Dodatek żelfixu powoduje, że syrop jest gęstszy i świetnie nadaje się jako polewa do deserów lub lodów. To alternatywa dla tych, którzy chcą ograniczyć ilość cukru a jednocześnie uzyskać gęsty syrop.


Składniki:

5 dag świeżych listków melisy cytrynowej, 5 dag świeżych listków mięty pieprzowej, 25 dag cukru, 250 ml wody, 2 limonki, ½  żelfixu 3:1.


Wodę zagotowujemy z cukrem i po trzech minutach gotowania syropu zestawiamy rondel z ognia. Dodajemy melisę i miętę, zestrugane skórki z 1 limony, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.  Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok z 2 limon, żelfix i ponownie wlewamy do rondla. Zostawiamy na kwadrans a następnie syrop zagotowujemy i gorący przelewamy do buteleczek.