Dynia świetnie przechowuje się całą zimę, nie pleśnieje,
jest chrupiąca i bardzo jędrna. Najlepiej wybierać gatunki dyń które mają miąższ
niezbyt twardy, np. dynię melonową. Chyba, że jest się fanatykiem twardszych i
bardziej chrupkich warzyw;-). Przy
odmianach, które mają miąższ bardziej zwarty możemy pokroić go w drobniejsze
paseczki.
Składniki:
1 ½ kg dyni, 4 łyżeczki soli, 3 łyżeczki chili, główka
czosnku, 1 ½ szklanki octu, 8 łyżeczek
oleju, 3 szklanki cukru.
Dynię kroimy w grube paski, przekładamy do dużej miski i
zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin aż puści sok. Po tym czasie
wsypujemy chili, zmiażdżony czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Zagotowujemy
ocet z cukrem i olejem i taką gorącą marynatą zalewamy dynię. Mieszamy, obduszamy aby dynia była pod sokiem i odstawiamy na 12 godzin. Zimną dynię
przekładamy do słoików i nie pasteryzujemy.