sobota, 28 września 2013

Paluchy sezamowe



Składniki:

50 dag pszennej mąki, łyżka miodu, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 2 łyżki oliwy, garść siemienia lnianego, garść posiekanych orzechów włoskich ( laskowych ), garść sezamu, 1 łyżeczka majeranku, garść otrębów owsianych.

Z drożdży, połowy szklanki wody, miodu i oliwy robimy zaczyn, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do przesianej mąki wsypujemy sól, mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy na 90 minut aby ciasto wyrosło. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na 16 równych kawałków i toczymy paluchy. Na koniec obtaczamy w sezamie, układamy na blasze i odstawiamy do podrośnięcia. Skrapiamy wodą i pieczemy na rumiano 10 - 15 minut w 200 C .

 I chrupiemy!
I



Drożdżówki mocno pomarańczowe

Drożdżówki pachną waniliowo-śmietankowo a kiedy wgryzamy się w ciasto, wybuchają smakiem pomarańczy. Taki jeden rogalik doskonale poprawia nastrój w deszczowe dni ;-) Chociaż u mnie kończy się na trzech...

Składniki:

4 szklanki mąki, 2 jaja, 200 g jogurtu greckiego, 12 dag masła, 25 g drożdży, 1 łyżeczka soli, ½ szklanki cukru ( w tym 32 g cukru waniliowego), szczypta kurkumy, 3 krople olejku śmietankowego.

Nadzienie:

Dżem dyniowo- pomarańczowy, czubata łyżka mąki ziemniaczanej.

Dżem podgrzewamy, dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną wody i gotujemy kisiel. Odstawiamy do przestygnięcia.

Z drożdży, łyżeczki cukru i 2 łyżek jogurtu robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut aby „ruszył”. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kurkumą , olejkiem, cukrem i solą. Wrzucamy kawałki masła i rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy jogurt, jaja i drożdżowy zaczyn, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę aby podrosło.  Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty, każdy kwadrat po jednej stronie nacinamy w paseczki. Nakładamy dyniowe nadzienie, zwijamy i odstawiamy aby rogaliki podrosły. Smarujemy mlekiem i pieczemy  15- 20 minut w 180 C.