wtorek, 19 listopada 2013

Bułki pszenno – żytnie



Bułki są po prostu rewelacyjne! Miąższ jest wilgotny, treściwy. To przeciwieństwo dmuchanego, suchego pieczywa, którego pełno na rynku. Parę lat temu kupowałam takie bułeczki w jednym ze sklepów. Niestety sklep zlikwidowano a ja zostałam bez bułek, bez nazwy piekarni która je piekła i bez sklepu który by je sprzedawał. Trudno było przełknąć tę gorzką pigułkę bo bułki naprawdę były przepyszne. Na szczęście los okazał się łaskawy i przepis odnalazłam w Internecie ;-).


Składniki:

40 dag mąki krupczatki, 10 dag mąki żytniej, 250 ml mleka, 5 dag masła, 15 g drożdży, 100 ml jogurtu greckiego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli.


W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier i drożdże, odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy mleko, jogurt, oliwę i wyrabiamy ciasto. Jeśli używacie mąki żytniej typu 750 ( czyli bez otrąb ), dodajcie do ciasta garść żytnich otrąb, jeśli  używacie mąki typu 1850, 2000, 3000 nie ma takiej potrzeby. Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 8 części i formujemy bułki. Bułeczki obtaczamy w żytnich otrębach, układamy na blasze i odstawiamy na 30 minut, do wyrośnięcia. Przed pieczeniem spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, na 15 minut.




Chleb zamłyński



Bardzo fajny chleb. Za każdym razem ma trochę inny smak, w zależności czy dodamy wodę, mleko czy kefir i czym posypiemy wierzch ale cały czas jest chlebem lekkim, bardzo łagodnym w smaku, bardziej przypominającym bułkę, takim trochę dietetycznym ;-).


Składniki:

725 dag mąki pszennej,  437 ml ciepłego mleka ( wody, kefiru, maślanki ), 30 g drożdży, ½ łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, mak, sezam, siemię lniane, słonecznik.


Drożdże rozpuszczamy w  pół szklanki ciepłego mleka, łączymy z mąką, aż zyskają konsystencję gęstej śmietany, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do reszty  mąki wymieszanej z solą, wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką , dodając resztę mleka (wody, kefiru, maślanki). Wyrabiamy około 10 minut, do czasu utworzenia się pęcherzyków powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy do formy, nie wyżej niż do połowy wysokości i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy wodą lub rozkłóconym jajem i posypujemy nasionami. Pieczemy 40 minut w 200 C.


A tutaj jest wersja na wodzie.





niedziela, 17 listopada 2013

Ciastka białkowe



Składników:

4 białka, 10 łyżek cukru, 5 łyżek płatków owsianych, 10 dag zmielonych dowolnych orzechów, olejek migdałowy, 2 łyżeczki soku z cytryny.


Płatki wrzucamy na patelnię i podpiekamy na złoto, następnie mielimy niezbyt dokładnie ( tak, żeby powstała kaszka ). Pianę z białek ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Na koniec dodajemy płatki, orzechy i delikatnie łączymy. Na blachę wyłożoną pergaminem kładziemy niewielkie porcje ciasta i suszymy w lekko uchylonym piekarniku w 140 C przez około 30 minut.