piątek, 22 listopada 2013

Gruszki po chińsku



Składniki:

2 duże gruszki, 2 łyżki grubo posiekanych migdałów, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka konfitury z płatków róży, sok z cytryny, 1 łyżka soku malinowego, ¼ szklanki białego wina.


Opłukane rodzynki siekamy, mieszamy z posiekanymi migdałami, miodem, imbirem i płatkami róży. Gruszki wydrążamy od dołu, usuwamy gniazda nasienne, obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i nadziewamy farszem. Owoce wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy winem wymieszanym z sokiem malinowym i wkładamy na 10 - 15 minut do gorącego piekarnika ( 175 C ). Długość pieczenia zależy od dojrzałości gruszek. Jeśli będziemy używać gruszek twardych, wydłużamy czas pieczenia.






czwartek, 21 listopada 2013

Surówka z dyni z bakaliami



To propozycja zarówno dla miłośników surówek jak i dla tych, którzy nie mają pomysłu na kolejne przepisy z dynią, a także dla wegetarian, których organizm nie otrzymuje witaminy A z produktów zwierzęcych. Surówka jest szybka do zrobienia, składa się z prostych składników a mimo to wprowadza powiew świeżości do naszej kuchni. 
Dynia nie tuczy i jest łatwostrawna. Powinniśmy włączyć ją do diety przy nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, stwardnieniu rozsianym, niewydolności nerek oraz zaburzeniach przemiany materii. Miąższ dyni nie zawiera azotanów i metali ciężkich, ponieważ te szkodliwe związki gromadzą się w niejadalnych liściach rośliny a więc jedzmy dynie.


Składniki:

40 dag obranej dyni, 5 dag rodzynek, ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, ½ cytryny, ½ szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.


Dynię ucieramy na tarce z dużymi otworami ( lub kroimy na cieniutkie paski ) i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, orzechy i rodzynki. Mieszamy z natką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy schłodzoną.



środa, 20 listopada 2013

Koniak domowy




Składniki:

1 l spirytusu, 1 l przegotowanej wody, 15 dag suszonych śliwek.


Wystudzoną, przegotowaną wodę mieszamy z alkoholem. Śliwki wsypujemy do słoja, zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Następnie przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną lub podwójny filtr do kawy, rozlewamy do butelek i zostawiamy na rok aby koniak dojrzał. Po 12 miesiącach potrafi prawie każdego oszukać koniakowym smakiem i zapachem.