Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Soczyste
pieczenie”.
Składniki:
Około 1½ kg wieprzowiny bez kości ( szynki, łopatki lub
karkówki ), 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 czubata łyżeczka majeranku, 2 duże cebule, 2
ziarenka ziela angielskiego, 250 ml bulionu, 2 łyżki oleju, sól.
Po natarciu przyprawami pieczeń zawijam w folię i chowam na noc do lodówki aby przeszła aromatami, natomiast pani Szymanderska mięso od razu obsmaża i piecze.
Przed obsmażeniem formujemy pieczeń wiążąc sznurkiem lub wkładając mięso w siatkę wędliniarską. Obsmażamy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju, przekładamy do rondla, posypujemy drobno posiekaną cebulą, polewamy bulionem, wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego, przykrywamy i pieczemy ok. 100 minut w 165 C. Pokrojone na plastry mięso polewamy zmiksowanym sosem z pieczeni. Pieczeń świetnie smakuje z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą.
Do zmiksowanego sosu z pieczeni dodaję sosu paprykowego i mam fajny paprykowy akcent.