Niezwykła zupa o jedwabistej konsystencji i słodko – ostro-
orzeźwiającym smaku. Alternatywa dla zupy dyniowej z curry. Przepis
zaczerpnięty z książki „Kuchnia tajska – to proste!” Sallie Morris.
Składniki:
40 dag obranej dyni, 115 g ugotowanych i obranych krewetek,
55 g suszonych krewetek, 2 czerwone lub zielone papryczki chili, 1 cebula, 1
łodyga trawy cytrynowej, 2 cm obranego kłącza imbiru, 350 ml bulionu warzywnego,
drobiowego lub wody ( 1 1/3 szklanki ), 150 ml ciepłej wody ( 2/3 szklanki ), 1
puszka mleczka kokosowego ( 400 ml - 1 2/3 szklanki ), 2 łyżki sosu rybnego, 1
łyżeczka cukru, świeżo zmielony czarny pieprz, garść liści bazylii.
Zamiast krewetek ( gotowanych i suszonych ) można
użyć 17 dag świeżego filetu z ryby. Rybę kroimy w paski i dodajemy pod koniec
gotowania ( w czasie gdy wrzucamy bazylię ).
Jeśli nie mam świeżej trawy cytrynowej, dodaję suszoną. Do rondla wlewam 150 ml wody, wsypuję łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej i gotuję, pod przykryciem, 10 minut. Potem wodę przecedzam, lekko studzę i kiedy jest ciepła zalewam suszone krewetki.
Jeśli nie mam świeżej trawy cytrynowej, dodaję suszoną. Do rondla wlewam 150 ml wody, wsypuję łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej i gotuję, pod przykryciem, 10 minut. Potem wodę przecedzam, lekko studzę i kiedy jest ciepła zalewam suszone krewetki.