piątek, 21 lutego 2014

Brukselka z orzechami



Prosty przepis a danie królewskie. Bardzo smaczne połączenie brukselki z orzechami laskowymi. Cytryna dodaje potrawie orzeźwienia i lekkości. Uwielbiam brukselkę w tej postaci. Przepis pochodzi z książki „Potrawy źródłem witamin” pani Hanny Szymanderskiej.



Składniki:

60 dag brukselki, ½ szklanki orzechów laskowych, 1 średnia cebula, 4 dag masła, 1 łyżeczka posiekanych zielonych listków estragonu ( lub szczypta suszonego ), sok i skórka z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier.


Orzechy prażymy na suchej patelni aby zintensyfikować ich aromat. Brukselkę przelewamy ( na sicie ) wrzątkiem i osączamy. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w półkrążki cebulę i chwilę smażymy, aby cebula się zeszkliła. Następnie dodajemy orzechy oraz brukselkę i dusimy, na wolnym ogniu, 10 minut ( pod przykryciem ). Brukselkę podlewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, estragonem i dusimy 10-15 minut. Rondel zestawiamy z ognia, dodajemy startą skórkę z cytryny i całość skrapiamy, do smaku, sokiem. Mieszamy i podajemy.
Brukselka jest równie smaczna bez dodatku estragonu.




wtorek, 18 lutego 2014

Tajska zupa z dyni i kokosa



Niezwykła zupa o jedwabistej konsystencji i słodko – ostro- orzeźwiającym smaku. Alternatywa dla zupy dyniowej z curry. Przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia tajska – to proste!” Sallie Morris.



Składniki:

40 dag obranej dyni, 115 g ugotowanych i obranych krewetek, 55 g suszonych krewetek, 2 czerwone lub zielone papryczki chili, 1 cebula, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 cm obranego kłącza imbiru, 350 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wody ( 1 1/3 szklanki ), 150 ml ciepłej wody ( 2/3 szklanki ), 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml - 1 2/3 szklanki ), 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, świeżo zmielony czarny pieprz, garść liści bazylii.



Suszone krewetki moczymy przez 15 minut w 150 ml ciepłej wody. Do blendera wrzucamy pokrojoną na ćwiartki cebulę, imbir, chili ( pozbawione nasion ), dolną cześć trawy cytrynowej oraz namoczone krewetki, razem z wodą w której się moczyły. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Do garnka wlewamy bulion, mleczko kokosowe, mieszamy starannie i podgrzewamy na średnim ogniu na prawie wrząco. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiksowaną pastę z krewetek, i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem i pieprzem. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak by ledwo „mrugał” i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, rozgniecioną część łodygi trawy cytrynowej oraz liście bazylii ( kilka listków można zachować do dekoracji ). Gotujemy jeszcze 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając czy dynia nie jest już miękka. Przed podaniem usuwamy łodygę trawy cytrynowej ( nie nadaje się do jedzenia ) i dodajemy ugotowane krewetki. 
Zamiast krewetek ( gotowanych i suszonych ) można użyć 17 dag świeżego filetu z ryby. Rybę kroimy w paski i dodajemy pod koniec gotowania ( w czasie gdy wrzucamy bazylię ).
Jeśli nie mam świeżej trawy cytrynowej, dodaję suszoną. Do rondla wlewam 150 ml wody, wsypuję łyżeczkę suszonej trawy cytrynowej i gotuję, pod przykryciem, 10 minut. Potem wodę przecedzam, lekko studzę i kiedy jest ciepła zalewam suszone krewetki.