Prosty przepis a danie królewskie. Bardzo smaczne połączenie
brukselki z orzechami laskowymi. Cytryna dodaje potrawie orzeźwienia i lekkości.
Uwielbiam brukselkę w tej postaci. Przepis pochodzi z książki „Potrawy źródłem
witamin” pani Hanny Szymanderskiej.
Składniki:
60 dag brukselki, ½ szklanki orzechów laskowych, 1 średnia cebula,
4 dag masła, 1 łyżeczka posiekanych zielonych listków estragonu ( lub szczypta
suszonego ), sok i skórka z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier.
Orzechy prażymy na suchej patelni aby zintensyfikować ich
aromat. Brukselkę przelewamy ( na sicie ) wrzątkiem i osączamy. W rondlu roztapiamy
masło, wrzucamy pokrojoną w półkrążki cebulę i chwilę smażymy, aby cebula się
zeszkliła. Następnie dodajemy orzechy oraz brukselkę i dusimy, na wolnym ogniu,
10 minut ( pod przykryciem ). Brukselkę podlewamy niewielką ilością wody,
doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, estragonem i dusimy 10-15 minut.
Rondel zestawiamy z ognia, dodajemy startą skórkę z cytryny i całość skrapiamy,
do smaku, sokiem. Mieszamy i podajemy.
Brukselka jest równie smaczna bez dodatku
estragonu.