Składniki:
25 dag maku, 20 dag cukru, 6 jaj, 32 g cukru waniliowego, 2
łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag migdałów, 5 dag
rodzynków, 5 dag orzechów, 5 dag suszonych moreli, 5 dag daktyli.
Opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem ( lub wodą ) i gotujemy
na małym ogniu 30 minut. Studzimy, osączamy i trzy razy przekręcamy przez
maszynkę. Mleko sprawia, że mak jest bardziej słodki i delikatniejszy w smaku.
Żółtka ubijamy razem z cukrem na kogel-mogel i łączymy z makiem.
Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia i posiekane bakalie.
Całość dokładnie mieszamy. Z białek i
szczypty soli ubijamy sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do ciasta. Masę makową
przekładamy do formy keksowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy
około 50 minut.
Lukier:
15 dag cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny.
Dekoracja:
3 dag smażonej skórki pomarańczowej.
Cukier wsypujemy do rondla, dodajemy wodę i sok z cytryny,
zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 2 minuty. Wystudzony keks pokrywamy
przestudzonym lukrem i obsypujemy posiekaną skórką pomarańczową.