Mięso suma jest białe, średnio tłuste i bardzo delikatne a dodatkowo nie posiada
prawie ości. Do tego jest bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe
białko. Kto raz spróbował, na pewno do niego wróci i wpisze na stałe do swojego menu.
Składniki:
2 średnie sumy ( można użyć innych ulubionych ryb ), ¼ szklanki wywaru
warzywnego, płatki migdałowe, biały pieprz, sól, 1 łyżka klarowanego masła.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Oprawione i osuszone ryby
układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Oprószamy solą i drobno
zmielonym pieprzem, polewamy wywarem, przykrywamy i wstawiamy na 15-20 minut (
zależy od wielkości ryb ) do nagrzanego piekarnika. Następnie odkrywamy naczynie,
ryby smarujemy masłem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze 5
minut bez przykrycia, aby skórka się zrumieniła. Możemy też ryby piec w folii,
a następnie rozchylić ją aby skórka się przypiekła.