sobota, 9 sierpnia 2014

Placki serowo-cukiniowe



Sezon na cukinię trwa, możemy w pełni wykorzystać jej walory zdrowotne i podreperować nasz organizm. Po pierwsze cukinia nie kumuluje metali ciężkich, po drugie działa alkalizująco, czyli zapobiega zakwaszeniu organizmu. Do tego jest zasobna w potas czyli choć trochę wpłynie pozytywnie na nasze ciśnienie krwi i zapobiegnie zlepianiu się płytek a co za tym idzie uchroni przed zawałem, udarem mózgu i wylewem. Witaminy z grupy B podreperują nasze zszargane nerwy a karoten zwalczy chociaż część wolnych rodników tlenowych. Nie ma więc na co czekać jak tylko szaleć w kuchni z daniami z cukinii.



Składniki:

50 dag cukinii, 25 dag mąki pszennej, 15 dag sera feta ( lub bryndzy ),
2 jaja ( rozmiar M ), 1 średnia cebula, 2 łyżki oliwy, garść posiekanego koperku, sól, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, świeżo zmielony pieprz.



Obraną cebulę drobno siekamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski z cukinią wrzucamy cebulę, rozkruszony ser, posiekany koperek, wbijamy jaja i wlewamy oliwę. Całość doprawiamy całkiem sporą ilością pieprzu i delikatnie solimy ( uwaga, bo sery są słone! ), wsypujemy mąkę. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy na rumiano na oleju i podajemy z kefirem, jogurtem lub dipem na bazie kefiru.



czwartek, 7 sierpnia 2014

Syrop szałwiowo-miętowo-cynamonowy

Syrop rozsiewa piękny aromat muszkatu i cynamonu.
Schłodzony, pięknie wydobywa aromat mięty.
Jeśli chcemy syropem  polewać desery wystarczy dłużej go pogotować, tak, aby płyn odpowiednio się zredukował i zagęścił. 


Składniki:

1 szklanka kwiatów szałwii muszkatołowej ( dość mocno napakowanych ), 
40 listków mięty, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 laska cynamonu, 1 cytryna.


Z cukru i wody przygotowujemy syrop ( gotujemy od momentu zawrzenia 2 minuty ), zmniejszamy ogień i wrzucamy listki mięty, szałwię i cynamon. Trzymamy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ( nie może się gotować ! ) 5 minut. Rondel zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny ( w temperaturze pokojowej ). Następnie wyławiamy cynamon, płyn przecedzamy, zioła odciskamy i syrop ponownie wlewamy do rondla. Laskę cynamonu ponownie wkładamy do rondla z syropem, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy, na małym ogniu, 15 minut i gorący rozlewamy do buteleczek. Buteleczki zamykamy i ustawiamy na kwadrans do góry dnem, aby się odpowietrzyły. Chowamy "pod kocyk " i pasteryzujemy na sucho czyli trzymamy do ostygnięcia pod przykryciem.



wtorek, 5 sierpnia 2014

Baba bazyliowa

Jako, że sezon na bazylię w pełni można zaszaleć i upiec coś niecodziennego, np. bazyliowe ciasto. Ciasto jest bardzo puszyste, piaskowe i mało słodkie dlatego można poszaleć z lukrem. Może być bardzo oryginalną bazą do tortów lub ciast nadziewanych. Zmieszałam kilka rodzajów bazylii: do blendera wpadła bazylia waniliowa, tajska i cynamonowa.


Składniki:
Duży pęczek świeżej bazylii, 5 jaj ( rozmiar M ), 16 dag mąki pszennej tortowej, 14 dag drobnego cukru, 200 ml oliwy z oliwek ( lub oleju ), szczypta soli, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny.



Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą, jasną masę z 10 dag cukru. Listki bazylii wrzucamy do oliwy i miksujemy blenderem. Jeśli użyjemy oleju ( np. słonecznikowego ), ciasto będzie miało delikatniejszy smak. Zieloną masę powoli wlewamy do żółtek, cały czas mieszając masę mikserem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową i dodajemy do masy. Teraz zostało tylko ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie dodać  do niej 
40 g cukru, jeszcze chwilę ubijać, aż cukier się rozpuści i delikatnie wmieszać pianę w ciasto. Ciasto przelewamy do wybranej przez siebie, natłuszczonej formy: tortownicy, keksówki czy formy na babkę i wstawiamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika do 175 C.
Po wystygnięciu lukrujemy ulubionym przez siebie lukrem.







poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pieczony łosoś

Przyprawy nie dominują nad mięsem, smak ryby jest lekki i delikatny.
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Środkowej i Wschodniej Europy".



Składniki:
łosoś/ pstrąg, makrela ( ok. 1,75 kg ), 1/2-1 łyżeczka kminku, 10 dag sklarowanego masła, 3 łyżki soku z cytryny, sól, świeżo zmielony biały pieprz, gałązki natki pietruszki, cząstki cytryny.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Oprawioną, wymytą i osuszoną rybę kroimy wzdłuż na pół i układamy skórą do dołu na natłuszczonej blasze. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy masłem, przyprawiamy i posypujemy kminkiem. Układamy natkę pietruszki i cząstki cytryny. Pieczemy luźno przykrytą folią aluminiową przez 25 minut. Podajemy na gorąco lub zimno.