niedziela, 29 września 2013

Drożdżówki z czarną porzeczką



Przepis na ciasto pochodzi z drożdżówek zawijasek ze strony słodkiefantazje.pl, od siebie dodałam tylko cukier waniliowy i 2 krople olejku śmietankowego bo jakoś tak pełniej oddają genialność ciasta.

Ciasto jest fenomenalne, mięciutkie, puszyste, bardzo aromatyczne i wprost rozpływa się w ustach.  Za każdym razem robię podwójną porcję i  mam problem z dopchaniem się do blachy po dokładkę;-)
A czarną porzeczkę kochamy miłością absolutną!

Składniki:

2 ½ szklanki mąki, 200 ml mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 15 g drożdży, ¼ szklanka cukru ( w tym 32 g cukru waniliowego), szczypta soli, 2 krople olejku śmietankowego.
Nadzienie:

Galaretka z czarnej porzeczki, mąka ziemniaczana ( lub budyń ).

Galaretkę podgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę ( lub budyń ) i gotujemy kisiel.

W kilku łyżkach ciepłego mleka, z łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże i odstawiamy na 10 minut aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, resztę mleka, cukier, żółtka, olejek i sól, wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny aby podrosło. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem  i zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki, układamy na blasze w sporych odstępach i odstawiamy aby drożdżówki podrosły. Po 15 minutach smarujemy jajem lub spryskujemy mlekiem i pieczemy 20 minut w 180 C.

Sos paprykowy słodki



Świetny dodatek do jaj na twardo, serów, pasztetów i wędlin.  Bardzo lubię ten sos na śniadanie do białego sera.

Składniki:

50 dag papryki, 1 ½ cytryny, 20 dag cukru, 32 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka przegotowanej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu.
Cytryny wyszorować i sparzyć, otrzeć skórkę z całej cytryny, a miąższ, po usunięciu pestek, mielimy z  oczyszczoną z nasion papryką. Zagotowujemy wino z cukrem i wodą. Wrzucamy paprykę, dodajemy skórkę cytrynową i sól. Gotujemy, na małym ogniu  40 minut. Pamiętamy aby często mieszać. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Gęsty gorący sos przelewamy do małych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.