sobota, 21 grudnia 2013

Chleb razowy kukurydziany

Chleb trochę się kruszy jak to przy dodatku mąki kukurydzianej ale jest bardzo smaczny. Wyczuwalny smak kminku miesza się ze słodyczą kukurydzy. Chleb jest bardzo miękki, wilgotny. Będzie gościć na moim stole jeszcze nie raz.


Składniki:

2 ½ szklanki mąki kukurydzianej, 2 ½ szklanki mąki pszennej razowej ( typ 1850 ), 250 ml letniego mleka, ¾ szklanki letniej wody, 30 g świeżych drożdży, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka kminku.


Drożdże rozcieramy z cukrem, rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody i odstawiamy aby zaczęły fermentować. Obie mąki łączymy, dodajemy sól, rozcieramy palcami z mąką masło, wlewamy mleko, pozostałą wodę, miód, drożdże i wsypujemy kminek. Wyrabiamy gładkie ciasto, około 7 minut. Przekładamy do natłuszczonej, wysypanej otrębami formy i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło na około 1 godzinę. Przed pieczeniem chleb spryskujemy wodą i pieczemy około 25 minut w 220 C ( sprawdzamy patyczkiem ). Na niższą półkę w piekarniku stawiamy naczynie z wodą aby chleb był wilgotny.




piątek, 20 grudnia 2013

Nalewka tutti-frutti



Na nalewkę nadają się tylko owoce dojrzałe, nie uszkodzone. Wszystkie owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Owoce muszą być przykryte alkoholem inaczej może pojawić się na nich pleśń. Najlepiej używać słoja z ciemnego szkła ale jeśli takim nie dysponujemy możemy przykryć naczynie czarną włókniną ponieważ nalewka nie powinna mieć dostępu do światła.
Aby uzyskać spirytus 70 % do 1 l spirytusu 96% dodajemy 400ml przegotowanej i wystudzonej wody.



Składniki:

50 dag truskawek, 50 dag malin, 50 dag ciemnych czereśni ( bez pestek ), 50 dag wiśni ( bez pestek ), 50 dag czerwonej porzeczki, 1 duża pomarańcza, 1,25 kg cukru, spirytus 70 %, rum 54%.



Suche truskawki wkładamy do dużego słoja, zasypujemy 25 dag cukru i zalewamy około 0,7 l rumu ( alkohol powinien przykrywać owoce na grubość palca ). Nie przejmujcie się, że owoce pływają na powierzchni. W książce piszą, że opadną kiedy dobrze nasiąkną alkoholem ale jakoś nie zauważyłam aby tak się działo. Co roku jest tak samo, czyli owoce podpływają do góry i mają w nosie opadanie. Pamiętajmy aby od czasu do czasu słojem potrząsać, ponieważ cukier opada na dno. Kiedy w sprzedaży pojawią się maliny, postępujemy podobnie. Do słoja wrzucamy suche owoce, zasypujemy 25 dag cukru i tym razem zalewamy spirytusem tak aby owoce były przykryte alkoholem. Co jakiś czas potrząsamy słojem. Następnie do słoja wędrują czereśnie, 25 dag cukru i spirytus. Gdy dojrzeją wiśnie dokładamy je do nalewki, zasypujemy 25 dag cukru i zalewamy spirytusem. Podobnie postępujemy z owocami czerwonej porzeczki: 25 dag cukru i spirytus. Od czasu do czasu zawartość należy zamieszać ( naczynie jest już za ciężkie na potrząsanie ). Na koniec, na wierzchu układamy plastry wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Pomarańczę kroimy ze skórką, pozbawiamy ją tylko pestek i zalewamy rumem aby owoce były przykryte na grubość palca. Szczelnie zamknięty słój wynosimy do chłodnego, suchego miejsca (np. piwnicy ) i zapominamy o nim aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Dwa tygodnie przed świętami nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę i rozlewamy do butelek. Podajemy schłodzoną. Możecie ją przefiltować, ale ja podaję z całym bogactwem inwentarza. W końcu podczas klarowania osad i tak opada na dno ;-).



czwartek, 19 grudnia 2013

Lukrowa szkatułka

Ciasto jest kruche, lekko pikantne od imbiru i bardzo aromatyczne za sprawą dużej ilości przypraw. Po dłuższym leżeniu na powietrzu mięknie i nabiera wilgoci.



Składniki:

50 dag mąki tortowej, 30 dag cukru, 20 dag miodu wielokwiatowego, 12 dag zimnego masła, 1 jajo, 1 żółtko, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta soli, 30 g przyprawy do pierników.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru, 1 białko.


Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy masło i siekamy w drobną kostkę. Dodajemy miód, żółtko i całe jajo. Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Gotowe wkładamy do lodówki ( przynajmniej na 30 minut ) i schładzamy. Część ciasta rozwałkowujemy na cienki plaster na papierze do pieczenia i wycinamy 4 kwadraty 8x8 cm i 2 kwadraty 9x9 cm, posypując wcześniej ciasto mąką. Serduszkowe okienka wycinamy foremką do ciastek w mniejszych kwadratach. W każdy otwór  wsypujemy po 3 cukierki rozgniecione na miazgę. Każde okienko może być innego koloru. Z pozostałego ciasta wykrawamy małymi foremkami gwiazdki, serduszka czy np. choinki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 160 C ) i pieczemy 10-13 minut. Odstawiamy na 60 minut aby wystygły.
Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier ( możemy zmiksować mikserem na wolnych obrotach), przekładamy do dozownika i sklejamy nim ścianki szkatułki. Odstawiamy do wyschnięcia. Dekorujemy szkatułkę oraz wszystkie pozostałe pierniczki.