Składniki:
35 dag mąki pszennej tortowej, 5 dag dowolnego kiślu (
użyłam truskawkowego ), 10 dag cukru pudru, 25 dag miękkiego masła, 16 g cukru
waniliowego, cukier do obtoczenia.
Masło miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem przez 2
minuty. Nie przerywając ucierania dosypujemy kisiel w proszku a następnie mąkę.
Kiedy wszystko się ładnie połączy z ciasta formujemy kilka ruloników, obtaczamy
w cukrze i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin ( a najlepiej na całą noc ). Ruloniki
kroimy na kawałki, układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w 180 C.
Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWydają się bardzo proste do zrobienia. Na pewno skorzystam z przepisu :) Obtaczamy w zwykłym cukrze, tak? Marlena
OdpowiedzUsuńTak ciastka te robi moka prababcia, ale nie dodaje kislu
Usuń