piątek, 21 marca 2014

Ciasto budyniowo-twarogowe



Składniki:

½ l mleka, 2 budynie waniliowe ( bez cukru ), 25 dag zmielonego półtłustego sera, 23 dag miękkiego masła, ok. 1 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki rumu, biszkopty okrągłe, marmolada morelowa, grubo posiekane orzechy włoskie.


Orzechy prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich aromat, przesypujemy do miseczki i odstawiamy na później. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń, zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Kiedy jest już zimny, łączymy budyń z serem. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka, zdejmujemy z ognia i miksujemy z miękkim masłem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy budyń i miksujemy obie masy na gładki krem. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej porcji dodajemy kakao ( przesiewamy przez sitko aby nie było grudek ) i dokładnie miksujemy. Tortownicę smarujemy olejem i wysypujemy cukrem pudrem. Układamy biszkopty, skrapiamy je rumem i przykrywamy masą kakaową. Kilka biszkoptów smarujemy grubo marmoladą i sklejamy po dwa, a następnie układamy na ciemnej masie w kształcie koła. Biszkopty skrapiamy rumem i przykrywamy jasnym kremem. Wygładzamy powierzchnię i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia.




2 komentarze: