Składniki:
Pęczek świeżych liści mięty, 500 ml spirytusu 96%, 1 l soku
jabłkowego
( świeżo wyciśniętego ), 40 dag cukru.
( świeżo wyciśniętego ), 40 dag cukru.
Liście przekładamy do szklanego słoja, zalewamy spirytusem,
szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce. Co 3 dni lekko wstrząsamy
słojem. Nastaw trzymamy w temperaturze pokojowej ale musimy odciąć dopływ
światła. W tym celu możemy słój włożyć do 2 ciemnych reklamówek, przykryć
ściereczką i schować w ciemny kąt lub wstawić do szafki. W ten sposób otrzymamy
piękną, głęboką zieleń. Po upływie 10 dni, nalewkę przecedzamy, miętę wyciskamy
i całość przefiltrowujemy. Sok najlepiej również przefiltrować aby nie był
mętny inaczej osad nam się zetnie i będą pływały zielone „kłapcie”. Następnie
sok zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostudzenia. Miętówkę mieszamy z
ostudzonym sokiem i odstawiamy na 2 dni aby się sklarowała. No i teraz możemy
już przefiltrować prosto do butelek i gotowe!
Trunek silnie schładzamy, możemy
pić samodzielnie lub rozcieńczony wodą mineralną. Idealnie gasi pragnienie.
Świeży sok możemy zastąpić tym z kartonu ale już nie dodajemy do niego cukru bo sok jest słodzony. Soku także nie zagotowujemy bo jest pasteryzowany. Mieszamy go od razu z miętówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz