czwartek, 24 lipca 2014

Miętówka z sokiem jabłkowym



Składniki:

Pęczek świeżych liści mięty, 500 ml spirytusu 96%, 1 l soku jabłkowego 
( świeżo wyciśniętego ), 40 dag cukru.



Liście przekładamy do szklanego słoja, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce. Co 3 dni lekko wstrząsamy słojem. Nastaw trzymamy w temperaturze pokojowej ale musimy odciąć dopływ światła. W tym celu możemy słój włożyć do 2 ciemnych reklamówek, przykryć ściereczką i schować w ciemny kąt lub wstawić do szafki. W ten sposób otrzymamy piękną, głęboką zieleń. Po upływie 10 dni, nalewkę przecedzamy, miętę wyciskamy i całość przefiltrowujemy. Sok najlepiej również przefiltrować aby nie był mętny inaczej osad nam się zetnie i będą pływały zielone „kłapcie”. Następnie sok zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostudzenia. Miętówkę mieszamy z ostudzonym sokiem i odstawiamy na 2 dni aby się sklarowała. No i teraz możemy już przefiltrować prosto do butelek i gotowe! 
Trunek silnie schładzamy, możemy pić samodzielnie lub rozcieńczony wodą mineralną. Idealnie gasi pragnienie.


Świeży sok możemy zastąpić tym z kartonu ale już nie dodajemy do niego cukru bo sok jest słodzony. Soku także nie zagotowujemy bo jest pasteryzowany. Mieszamy go od razu z miętówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz