sobota, 16 sierpnia 2014

Likier miętowy z anyżem



Pijemy w stanie czystym, z kostkami lodu a także z sokiem lub tonikiem.



Składniki:

3 garście świeżych listków mięty pieprzowej, 1 garść świeżych listków melisy, 1 dag nasion anyżu, 1 dag korzenia arcydzięgla, 1 l spirytusu 96%, 1 l wody, 1 kg cukru.



Listki mięty oraz melisy, anyż i arcydzięgiel wrzucamy do szklanego słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy, wkładamy do ciemnej reklamówki i ustawiamy, gdzieś w kącie, na 8 dni. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. 
Z cukru i wody gotujemy syrop, odszumowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Nastaw odcedzamy, listki wyciskamy a płyn przefiltrowujemy. Do miętówki dodajemy syrop i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej dodawać partiami i sprawdzać słodycz. Likier rozlewamy do butelek i wynosimy do ciemnego, chłodnego miejsca aby dojrzał 
( na ok. 3 miesiące ).



2 komentarze:

  1. Ja w stanie czystym...
    Pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. od godziny przeglądam Twoje przepisy i nie potrafię zrozumieć, dlaczego wcześniej tu nie trafiłam. sama sporządzam domowe nalewki, niestety na wódce, bo spirytusu w Irlandii nie ma, i bardzo chętnie spróbowałabym kilku nowych przepisów, jak ten na nalewkę miętową. naprawdę fantastyczny blog pozwolę sobie dodać do ulubionych. pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń