środa, 14 sierpnia 2013

Domowa wódka lodowa

Niebieski to kolor wody, morza i nieba. Na świecie istnieje mnóstwo minerałów tej barwy, choćby  turkus, chalcedon, szafir, lapis lazuli, akwamaryn czy sodalit. W modzie nie ma sezonu aby nie było wariacji na jego punkcie. Dlaczego więc ma omijać kuchnię? Błękit to kolor pełen różnych znaczeń. Oznacza spokój, ład, świeżość a z drugiej strony energiczność, dynamizm i kreatywność.  Uduchowiajmy się więc i inspirujmy kieliszkiem niebieskiego orzeźwiającego nektaru;-).

Składniki:

40 dag cukierków lodowych, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody.
Cukierki rozgniatamy wałkiem, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Alkoholu musi być tyle by zakrył wszystkie cukierki.  Zamykamy. Nalewkę co jakiś czas mieszamy by cukierki się całkowicie rozpuściły.
Można wrzucać całe cukierki ale rozpuszczają się bardzo opornie i rozdrabniając je ułatwiamy sobie pracę. Kiedy płyn jest jednolity i po cukierasach nie ma śladu dolewamy tyle wody ile jest spirytusu. Rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na  2- 3 tygodnie do przegryzienia.

 A potem to już tylko raczymy gości niebieskim aperitifem!

Nalewka wiśniowa

Słodka, wiśniowa rozkosz;-). Dla fanów wiśni i słodkich nalewek. Zamyka w sobie cały aromat i smak tego owocu. Nie jest przekombinowana, nie rozprasza innymi akcentami. Po prostu wiśnie w czystej postaci! 
Składniki:

1 kg dojrzałych wiśni, 0,5 l spirytusu, 5g goździków, 0,5 laski cynamonu, 250g cukru.

Dojrzałe owoce płuczemy i wysypujemy  na sito aby przeschły. Połowę wiśni drylujemy a połowę pozostawiamy z pestkami. Wkładamy je do słoja, dodajemy cynamon, goździki i cukier. Całość zalewamy spirytusem i zamykamy. Słój odstawiamy w chłodne miejsce na rok. Po tym czasie nalewkę zlewamy i przefiltrowujemy. Jeśli jest zbyt mocna można ją rozcieńczyć przegotowaną i ostudzoną wodą. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 2 tygodnie aby dojrzała.
Słodka "kropka nad i" do lodów.