Niebieski to kolor wody, morza i nieba. Na świecie istnieje
mnóstwo minerałów tej barwy, choćby turkus, chalcedon, szafir, lapis lazuli, akwamaryn
czy sodalit. W modzie nie ma sezonu aby nie było wariacji na jego punkcie. Dlaczego
więc ma omijać kuchnię? Błękit to kolor pełen różnych znaczeń. Oznacza spokój,
ład, świeżość a z drugiej strony energiczność, dynamizm i kreatywność. Uduchowiajmy się więc i inspirujmy kieliszkiem
niebieskiego orzeźwiającego nektaru;-).
Składniki:
40 dag cukierków lodowych, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody.
Cukierki
rozgniatamy wałkiem, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Alkoholu musi być
tyle by zakrył wszystkie cukierki. Zamykamy.
Nalewkę co jakiś czas mieszamy by cukierki się całkowicie rozpuściły.
Można
wrzucać całe cukierki ale rozpuszczają się bardzo opornie i rozdrabniając je
ułatwiamy sobie pracę. Kiedy płyn jest jednolity i po cukierasach nie ma śladu
dolewamy tyle wody ile jest spirytusu. Rozlewamy do butelek i odstawiamy w
ciemne miejsce na 2- 3 tygodnie do
przegryzienia.
A potem to już tylko raczymy gości niebieskim aperitifem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz