Nasza ulubiona tarta! Idealne proporcje ciasta do nadzienia.
Ciasto jest wyjątkowo smaczne, miękkie i niezbyt słodkie co świetnie równoważy
słodko- winne nadzienie. Tym razem, do
galaretki rabarbarowej, dodałam dodatkowo owoce czarnej porzeczki. Dla mnie bomba! Mężu nie był zachwycony, woli wersję z samym rabarbarem.
Składniki:
25 dag mąki, 24 dag cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy, jajo, 8 ½ dag masła, 75 dag rabarbaru, 12 g żelatyny, torebka
budyniu waniliowego, ½ l mleka.
Przesiewamy mąkę na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia,
robimy wgłębienie i dodajemy 6,5 dag zimnego masła. Wbijamy jajo i szybko
zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do
lodówki na 30 minut.
W tym czasie obieramy rabarbar, tniemy na kawałki i wrzucamy
do garnka. Dodajemy 12,5 dag cukru i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i
mieszamy z namoczoną żelatyną. Odstawiamy do schłodzenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim
tortownicę. Nakłuwamy widelcem aby ciasto się nie odkształciło i pieczemy przez
10 minut w 170 C. Odstawiamy żeby przestygło.
Zabieramy się za gotowanie budyniu. Do gorącego dodajemy
resztę cukru i masła i również odstawiamy by budyń przestygł.
Na spód tarty rozkładamy budyń, zalewamy galaretką
rabarbarową i wstawiamy do lodówki aby tarta stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz