Składniki:
2 duże papryki (mogą być kolorowe: żółta i czerwona ), 3 łyżki
oliwy, 2 drobno posiekane szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka chilli, ½ szklanki
wywaru z warzyw, ½ szklanki posiekanych pomidorów, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki
octu balsamicznego, sól, 2 łyżki oregano.
Piekarnik nagrzewamy do 230 C, wkładamy paprykę do
żaroodpornego naczynia i pieczemy 30 minut. Odstawiamy a gdy przestygnie obieramy
ze skórki i siekamy. Rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy szalotki i smażymy 5
minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli oraz 2 łyżki wywaru.
Gotujemy 5 minut i wrzucamy paprykę, pomidory i dusimy 10 minut (wlewając
wywar, jeśli sos stanie się za gęsty ). Doprawiamy kaparami i octem, mieszamy i
podgrzewamy jeszcze minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz