środa, 2 października 2013

Galaretka z kaliny



Owoce kaliny zawierają dużo pektyn,  dużo witaminy C i P, kwasy organiczne, cukry, karoten, garbniki  oraz substancję gorzką i pochodne kumaryny. Medycyna ludowa poleca sok lub odwar z owoców kaliny z miodem w przeziębieniach, biegunkach, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, żylakach odbytu. Ze względu na działanie moczopędne, kalina jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, kamicy moczowej i skąpomoczu, a także działa przeciwobrzękowo. Owoce z cukrem stosuje się jako środek obniżający ciśnienie krwi, to także lek dla kobiet, działają silnie przeciwskurczowo – ale wybiórczo, tylko na mięśnie macicy, dlatego też szczególnie są polecane przy bolesnych menstruacjach. Zalecane są również kobietom, u których występują zbyt obfite krwawienia.

Nie należy spożywać surowych owoców kaliny, gdyż działają silnie drażniąco na układ pokarmowy, powodując wymioty i biegunkę, a także mogą prowadzić do zawrotów głowy i utraty przytomności.

Składniki:

1 kg owoców kaliny, 50 dag cukru, 250 ml wody.

Owoce, bez ogonków, oczyszczone i przebrane, przemrażamy aby pozbyć się goryczki ( co najmniej 48 godzin ). Przemrożoną kalinę zagotowujemy z wodą ( gotujemy 3-5 minut ) a następnie przecieramy aby pozbyć się dużych i twardych ziarenek. Ja tego nie zrobiłam i teraz  zmagamy się z pestkami (na szczęście fantastyczny smak rekompensuje tę niedogodność ). Do przetartych owoców dodajemy cukier, masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Gorącą galaretkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ) i chowamy pod kocyk.  
Możecie 25-75% cukru zastąpić miodem, dodać cynamon, goździki lub wanilię.
Po przemrożeniu owoców goryczka była jeszcze wyczuwalna i przyznam, że dużym zaskoczeniem był dla mnie smak galaretki - nie ma tam ani krzty goryczy. Smak urzeka i z pewnością wrócę do tego przepisu nie raz. 


wtorek, 1 października 2013

Konfitury z owoców dzikiej róży


Składniki:

250 g róży ( po oczyszczeniu i bez pestek ), 222g cukru, ¼ szklanki soku z cytryny, ¼ szklanki wytrawnego białego wina.


Umyte i osuszone owoce kroimy na pół, usuwamy pestki i białe włoski. Różę płuczemy i osączamy na sicie. Z cukru, wina i świeżego soku, wyciśniętego z cytryny gotujemy syrop. Wrzucamy owoce i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Gorące owoce przekładajmy do słoiczków, odwracamy do góry dnem i chowamy pod kocyk aby pomału się studziły.