Owoce kaliny zawierają dużo pektyn, dużo witaminy C i P, kwasy organiczne, cukry, karoten, garbniki oraz substancję gorzką i pochodne kumaryny. Medycyna ludowa poleca sok lub odwar z owoców kaliny z miodem w przeziębieniach, biegunkach, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, żylakach odbytu. Ze względu na działanie moczopędne, kalina jest pomocna przy infekcjach dróg moczowych, kamicy moczowej i skąpomoczu, a także działa przeciwobrzękowo. Owoce z cukrem stosuje się jako środek obniżający ciśnienie krwi, to także lek dla kobiet, działają silnie przeciwskurczowo – ale wybiórczo, tylko na mięśnie macicy, dlatego też szczególnie są polecane przy bolesnych menstruacjach. Zalecane są również kobietom, u których występują zbyt obfite krwawienia.
Nie należy
spożywać surowych owoców kaliny,
gdyż działają silnie drażniąco na układ pokarmowy, powodując wymioty i
biegunkę, a także mogą prowadzić do zawrotów głowy i utraty przytomności.
Składniki:
1 kg owoców kaliny, 50 dag cukru, 250 ml wody.
Owoce, bez ogonków, oczyszczone i przebrane, przemrażamy aby pozbyć się goryczki ( co najmniej 48 godzin ). Przemrożoną kalinę zagotowujemy z wodą ( gotujemy 3-5 minut ) a następnie przecieramy aby pozbyć się dużych i twardych ziarenek. Ja tego nie zrobiłam i teraz zmagamy się z pestkami (na szczęście fantastyczny smak rekompensuje tę niedogodność ). Do przetartych owoców dodajemy cukier, masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Gorącą galaretkę przekładamy do słoiczków, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ) i chowamy pod kocyk.
Możecie 25-75% cukru zastąpić
miodem, dodać cynamon, goździki lub wanilię.
Po przemrożeniu owoców goryczka była jeszcze wyczuwalna i przyznam, że dużym zaskoczeniem był dla mnie smak galaretki - nie ma tam ani krzty goryczy. Smak urzeka i z pewnością wrócę do tego przepisu nie raz.
Po przemrożeniu owoców goryczka była jeszcze wyczuwalna i przyznam, że dużym zaskoczeniem był dla mnie smak galaretki - nie ma tam ani krzty goryczy. Smak urzeka i z pewnością wrócę do tego przepisu nie raz.