Moje wyprawy, na grzyby są wyprawami czysto fotograficznymi. Nie znam się na grzybach i nawet nie próbuję ich zbierać.Za to co roku robię zapas zdjęć, aby w zimowe wieczory, przy wieczornej kawie, przenosić się w zupełnie inny, tajemniczy świat. Grzyby mają w sobie coś magicznego, są bardzo fotogeniczne, delikatne, kruche i widowiskowe, jak baletnica na scenie. Ciągle coś się przy nich dzieje, a to żuczek gramoli się po kapeluszu, a to muszka przysiądzie na chwilę, a to pajączek utka pajęczynę, no i ten mięciutki, puszysty mech w którym są zatopione. Kiedy tak na nie patrzę, przychodzi mi na myśl kraina baśni. A Wam?
piątek, 4 października 2013
czwartek, 3 października 2013
Baba dyniowa
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku. com. Do przepisu dodałam mąkę ziemniaczaną, aby baba była delikatniejsza bo jakoś tak
bardziej mi to pasuje. Strasznie mi się podoba, że staje się wtedy taka
leciuteńka, puszysta i sprężysta.
Pestek też daję więcej bo ja chyba jakaś pazerna jestem, no i lubię pesteczki.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 25 g
drożdży, ½ szklanki cukru, szczypta soli, 4 kopiaste łyżki gęstego puree z
dyni, 1 szklanka mleka, 90 ml oliwy, ½ szklanki pestek z dyni.
Z drożdży, 1 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek
ciepłego mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły
pracować. Obie mąki przesiewamy, dodajemy cukier, sól, zaczyn, puree oraz ciepłe mleko i wyrabiamy. Następnie wlewamy
podgrzaną oliwę, wrzucamy pestki dyni i
miesimy 15 minut. Jeśli ciasto jest za
rzadkie dodajemy 4-5 łyżek mąki. Przekładamy do formy i odstawiamy na 30 minut
aby ciasto podrosło. Pieczemy 60 minut w 175 C.
środa, 2 października 2013
Sok z owoców aronii
Składniki:
Owoce aronii, woda, cytryna, cynamon, wanilia.
Owoce przebieramy, myjemy i wrzucamy do emaliowanego garnka, zalewamy wodą w takiej
ilości, aby pokryła owoce i podgrzewamy na małym ogniu ( ale nie gotujemy ).
Kiedy zaczną pękać, zdejmujemy z ognia, miksujemy i przecedzamy przez sitko
wyłożone gazą. Następnie do każdego litra soku dodajemy 25 dag cukru, skórkę otartą
z cytryny, sok z 1 cytryny, szczyptę cynamonu i mały kawałek wanilii. Sok podgrzewamy,
na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił, zagotowujemy, następnie przecedzamy i rozlewamy do
buteleczek. Pasteryzujemy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)