Lekkostrawna zupa o genialnym smaku i kremowej
konsystencji. Ponieważ robię ją bardzo
często dodawałam do niej już prawie wszystko: ryż,
grzanki, krakersy, kaszę gryczaną, posypywałam koperkiem, prażonym sezamem, prażonymi orzechami. Odkryłam, że połączenie kaszy gryczanej z kolendrą
i dynią daje fajny smak. I ostatnio taka opcja króluje na moim stole
najczęściej. Jeśli nie lubicie kolendry, użyjcie natki pietruszki.
Składniki:
½ kg obranej dyni, 2 większe ziemniaki, 1 litr
rosołu lub wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, łyżka posiekanej
natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy curry, świeżo mielony
pieprz, sól do smaku, listki kolendry.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Chwilę obsmażamy i wsypujemy czubatą łyżeczkę curry. Smażymy mieszając przez 5 minut a następnie zalewamy warzywa wywarem. Wsypujemy natkę pietruszki i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kolendrą ( świeżą lub mrożoną ) i groszkiem ptysiowym, krakersami, grzankami lub kaszą gryczaną.