niedziela, 8 grudnia 2013

Zupa z dyni Agnieszki Kręglickiej



Lekkostrawna zupa o genialnym smaku i kremowej konsystencji. Ponieważ robię ją bardzo często dodawałam do niej już prawie wszystko: ryż, grzanki, krakersy, kaszę gryczaną, posypywałam koperkiem, prażonym sezamem, prażonymi orzechami. Odkryłam, że połączenie kaszy gryczanej z kolendrą i dynią daje fajny smak. I ostatnio taka opcja króluje na moim stole najczęściej. Jeśli nie lubicie kolendry, użyjcie natki pietruszki.



Składniki:

½ kg obranej dyni, 2 większe ziemniaki, 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy curry, świeżo mielony pieprz, sól do smaku, listki kolendry.


W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem i smażymy aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Chwilę obsmażamy i wsypujemy czubatą łyżeczkę curry. Smażymy mieszając przez 5 minut a następnie zalewamy warzywa wywarem. Wsypujemy natkę pietruszki i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia, miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kolendrą ( świeżą lub mrożoną ) i groszkiem ptysiowym, krakersami, grzankami lub kaszą gryczaną.
 

sobota, 7 grudnia 2013

Ciastka paryżanki



Składniki:

35 dag mąki pszennej tortowej, 5 dag dowolnego kiślu ( użyłam truskawkowego ), 10 dag cukru pudru, 25 dag miękkiego masła, 16 g cukru waniliowego, cukier do obtoczenia.

Masło miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem przez 2 minuty. Nie przerywając ucierania dosypujemy kisiel w proszku a następnie mąkę. Kiedy wszystko się ładnie połączy z ciasta formujemy kilka ruloników, obtaczamy w cukrze i wstawiamy do lodówki na około 8 godzin ( a najlepiej na całą noc ). Ruloniki kroimy na kawałki, układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w 180 C.





czwartek, 5 grudnia 2013

Czekoladowa baba



Składniki:

25 dag mąki, 6 żółtek, 6 dag cukru, 12 dag czekolady deserowej, 5 dag masła, 3 dag drożdży, ½ szklanki mleka, szczypta soli, 10 dag białej czekolady.


Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z letnim mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Czarną czekoladę i masło topimy, odstawiamy aby przestygła. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, dolewamy czekoladę, rozczyn, mąkę ze szczyptą soli i miksujemy jeszcze 2 minuty aż składniki się połączą. Odstawiamy na 20 minut, następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i odstawiamy na kolejne 15 minut. Kiedy babka wyrośnie, pieczemy ją 35 minut w 175 C. Kiedy wystygnie dekorujemy stopioną białą czekoladą.