piątek, 10 stycznia 2014

Chleb pszenno-żytni



Nasze ostatnie odkrycie. Myślałam, że żaden przepis nie zdetronizuje chleba wieloziarnistego Karola Okrasy ale ten chleb podbił nasze kubki smakowe. Chleb jest wilgotny, treściwy, miękki i bardzo smaczny. Miód sprawia, że jest bardzo łagodny w smaku. Przepis pochodzi z książki „Wypieki i potrawy z miodem” Bolesława Pilarka.


Składniki:

½ kg mąki pszennej razowej pełnoziarnistej, ½ kg mąki żytniej pełnoziarnistej, 3 szklanki ciepłej wody, 4 dag świeżych drożdży, 4 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 ½ łyżeczki soli, 1 łyżka nasion kminku.


Drożdże i miód rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut aby drożdże „ruszyły”. Obie mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, kminek i dokładnie mieszamy. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, resztę wody i mieszając dodajemy olej. Ja dodałam 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite i miękkie         ( około 7 minut ).
Ciasto możemy upiec w foremkach keksowych lub uformować dowolny bochenek   ( foremki smarujemy masłem i wysypujemy pszennymi otrębami ). Aby chleb był pulchniejszy należy nakłuć go widelcem. Odstawiamy, w ciepłe miejsce, na godzinę, by wyrósł a przed pieczeniem spryskujemy wierzch chleba wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 minut. Na dolną blachę wstawiamy miseczkę z wodą aby chleb zbytnio nie wysechł.












sobota, 4 stycznia 2014

Papryka z rozmarynem



Wśród ostrych papryczek jest taka różnorodność, że możemy wybierać do woli. Mamy papryczki cherry, papperoncini, anaheim, jalapeno, serrano, cayenne, tai chili, datil czy najostrzejszą habanero ;-). Różnią się stopniem ostrości ale wszystkie posiadają kapsaicynę, alkaloid, który chroni nas przed spadkiem nastroju i zmusza organizm aby spalał więcej kalorii.
Zalewa w tym przepisie jest bardzo łagodna i przyjemna w smaku, nie przytłacza smaku papryczek. Rozmaryn wprowadza żywiczny aromat.
 


Składniki:

½ kg ostrych papryczek, kilka gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, ½ l wody, ½ szklanki białego octu winnego, 10 dag cukru, 
1 łyżeczka soli ( kamiennej niejodowanej ).



Umyte i osuszone papryczki układamy w słoikach, do każdego słoika dodajemy pieprz i wkładamy po gałązce rozmarynu. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Gorącą marynatą zalewamy paprykę, słoiki zamykamy i krótko pasteryzujemy.




wtorek, 31 grudnia 2013

Gulasz serbski z kapustą




Składniki:

1 kg szynki wieprzowej, ½ kg kapusty ( włoskiej lub białej ), 25 dag pomidorów, 20 dag obranej cebuli, 15 dag obranej marchewki, 1 duża papryka, 10 dag obranej pietruszki, 3 duże ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, kieliszek białego wytrawnego wina, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 2 listki laurowe, sól, 2 łyżki oleju.



Umyte i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy już się zeszkli, dodajemy mięso, pokrojoną w paski paprykę, roztarty czosnek, kminek, majeranek, pieprz i listek laurowy. Całość smażymy kilka minut na dość dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i dusimy 30 minut. W tym czasie jarzyny kroimy w paseczki, kapustę drobno szatkujemy, pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Do potrawy wrzucamy marchew, pietruszkę, kapustę i pomidory, wlewamy wino i doprawiamy koncentratem, sproszkowaną papryką i dusimy do miękkości.