sobota, 4 stycznia 2014

Papryka z rozmarynem



Wśród ostrych papryczek jest taka różnorodność, że możemy wybierać do woli. Mamy papryczki cherry, papperoncini, anaheim, jalapeno, serrano, cayenne, tai chili, datil czy najostrzejszą habanero ;-). Różnią się stopniem ostrości ale wszystkie posiadają kapsaicynę, alkaloid, który chroni nas przed spadkiem nastroju i zmusza organizm aby spalał więcej kalorii.
Zalewa w tym przepisie jest bardzo łagodna i przyjemna w smaku, nie przytłacza smaku papryczek. Rozmaryn wprowadza żywiczny aromat.
 


Składniki:

½ kg ostrych papryczek, kilka gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, ½ l wody, ½ szklanki białego octu winnego, 10 dag cukru, 
1 łyżeczka soli ( kamiennej niejodowanej ).



Umyte i osuszone papryczki układamy w słoikach, do każdego słoika dodajemy pieprz i wkładamy po gałązce rozmarynu. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę. Gorącą marynatą zalewamy paprykę, słoiki zamykamy i krótko pasteryzujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz